Política

JOSÉ MARÍA AZNAR

EX-PRESIDENT DEL PP

Aznar defensa aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya si és “indispensable”

L'ex-president creu que s'han de recentralitzar competències per fer una reforma fiscal, educativa i laboral

L'ex-president del govern espanyol José María Aznar creu que l'Estat hauria d'aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya si és “indispensable” i ha defensat que fer complir la llei “no és un xoc de trens”. En una entrevista Expansión, l'expresident no veu necessari una reforma de la Constitució i aposta per recentralitzar algunes de les competències de les autonomies per poder fer una reforma fiscal, educativa i laboral. Aznar assenyala que hi ha moltes persones a Espanya que van tenir la sensació d'un “cert consentiment” en la consulta del 9-N i creu que la solució a l'actual situació és una “política sòlida en defensa la Constitució”. Segons l'ex-president, Catalunya ja està fracturada i considera “letal” que “la il·legalitat acabi sent la norma acceptada”.

Aznar defensa que la llei s'ha d'aplicar en un moment determinat en què s'arriba al “desafiament definitiu” i preguntat explícitament per l'article 155 que permet la suspensió de l'autonomia, respon: “Si fos indispensable, sí, hauria de ser aplicat, i s'hauria d'aplicar”.

Segons el diagnòstic d'Aznar, Catalunya ha de complir tres condicions perquè es pugui produir el diàleg. Primer, Catalunya hauria de renunciar a qualsevol ambició secessionista; en segon lloc, restablir el pacte i la lleialtat constitucional; i finalment, tenir un comportament d'acord amb l'estat de dret. “El pitjor de l'estat de dret és no aplicar-lo. És que no s'apliqui i que la il·legalitat acabi sent acceptada. Això és letal”, ha afegit.

En referència a la consulta del 9-N, Aznar ha assenyalat que hi ha molts espanyols que tenen la sensació que va haver un “cert consentiment” i això, segons l'ex-president, danya molt la credibilitat de l'Estat.

Aznar defensa que l'estat de les autonomies ha tingut “més avantatges que inconvenients” i considera que l'any 2000 el sistema va arribar al seu límit. En aquest sentit, recorda que ja va advertir llavors dels perills de sobrepassar la línia i proposa com a antídot una “sòlida política en defensa de la Constitució”.

En l'àmbit de les reformes, Aznar aposta per una reforma fiscal integral que baixi l'IRPF i pugi l'IVA i ha avisat que l'actual sistema de pensions no és sostenible. Segons l'expresident, l'edat de jubilació s'ha de situar en els 70 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts