Política

ERC no vol que l'Ajuntament faci res al monòlit franquista

Els socis de govern de Bel sostenen que la sentència sí que afecta el monument de la batalla de l'Ebre

La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes insisteix que es descatalogui

La polèmica sobre el monument franquista situat enmig del riu Ebre continua oberta. Després que l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, assegurés que la sentència del jutjat contenciós administratiu de Tarragona no modificarà ni retardarà la decisió de reinterpretar el monòlit, la secció local d'ERC i el grup municipal van fer públic ahir que consideren que l'Ajuntament no ha de dur a terme cap actuació sobre el monument. De fet, els republicans entenen que la sentència sí que afecta el monument d'exaltació franquista. “No correspon a l'Ajuntament de Tortosa dur a terme cap actuació sobre el monument, en tant que no n'és ni propietari ni titular”, exposa la secció local d'ERC.

A més, Esquerra rebutja que l'Ajuntament reclame la titularitat del monument. Tot i que l'alcalde de Tortosa no l'ha reclamat, sí que ha anunciat que intentarà que els possibles propietaris elaboren un document amb validesa jurídica de renúncia al monument, per tal que el consistori pugui actuar de manera subsidiària. En canvi, des d'ERC sostenen que cal concretar qui n'és el propietari i actuar després d'acord amb la llei de memòria històrica. I, en aquest sentit, els socis de govern de Bel aposten per la retirada del monument, tot i que en la consulta popular del 28 de maig passat els tortosins van optar per mantenir-lo al lloc on és i reinterpretar-lo.

Per la seua banda, la Comissió per la Retirada de Símbols Franquistes insisteix que l'Ajuntament descatalogui el monument franquista per tal de poder aplicar l'article 15.1 de la llei de memòria històrica. “Va ser una decisió municipal incloure'l en el catàleg d'edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter artístic i ambiental, i això es pot canviar”, ha manifestat la portaveu de la comissió, Ester Baiges. Amb tot, l'última vegada que es va portar al ple de l'Ajuntament la descatalogació del monument, que és bé integrant del patrimoni cultural català (BIPCC), CiU i ERC ho van rebutjar.

D'altra banda, la Comissió per la Retirada de Símbols Franquistes considera que la consulta popular queda deslegitimada pel fet que l'Ajuntament no és propietari del monument. Finalment, fa una crida al govern tortosí a seguir l'exemple dels ajuntaments de la Ràpita, Vilalba dels Arcs i Gandesa, que han apostat per retirar els símbols d'enaltiment a la dictadura. La sentència judicial obliga l'Ajuntament tortosí a fer un catàleg de vestigis de la Guerra Civil i la dictadura.

LA DATA

28.05.16
és el dia
que l'Ajuntament de Tortosa va celebrar una consulta sobre el futur del monument franquista.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona