Política

tribunals

CAS PRETÒRIA

Bartomeu Muñoz nega les comissions

L'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet reafirma que mai va usar l'Ajuntament en benefici propi o de tercers

La fiscal contraataca amb unes gravacions telefòniques que comprometen Muñoz i el vinculen a ‘Luigi

'

No va saltar la sorpresa i l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz va reiterar ahir, en la segona sessió del judici pel cas Pretòria, que mai ha utilitzat el consistori en benefici propi o de tercers, alhora que va negar haver manipulat concursos públics o que l'exdiputat Luis García Luigi, presumpte cervell de la trama, arribés a dirigir l'Ajuntament.

L'interrogatori de la fiscal Ana Cuenca a Muñoz va acaparar tota la sessió d'ahir, celebrada al matí. Van ser més de tres hores durant les quals la fiscal va preguntar amb vehemència. A la negativa de l'exbatlle socialista a admetre els fets pels quals s'asseu al banc dels acusats, la fiscal va contraatacar amb comprometedores gravacions telefòniques de converses entre Bartomeu Muñoz i Luis García, del 2009, any en què va esclatar el cas. D'aquí s'extreu que García freqüentava l'Ajuntament colomenc, on despatxava amb polítics i amb càrrecs de confiança del PSC. A l'escrit d'acusació s'indica que és un dels principals beneficiaris de les comissions il·legals que presumptament es manegaven.

Muñoz es va negar a respondre les qüestions de la fiscal que feien referència a aquestes gravacions atès que han estat impugnades pel seu advocat. Entre altres, se sent com els dos acusats parlaven d'avançar projectes urbanístics, de dificultats per tirar-los endavant o com fan referència a Josep Singla, responsable de Proinosa (una de les empreses que inicialment va tenir vincles amb la Pallaresa): “Jo el que vull és que es rendeixi als meus peus. Menys ploriqueig i més agraïment”, va arribar a dir Muñoz. Singla s'ho escoltava a escassa distància, des duna cadira de la primera fila, on seuen els acusats.

Una altra conversa que la fiscal no va passar per alt va ser la que Muñoz i García van mantenir referint-se a les traves que posava l'exinterventora Maite Carol per donar el vistiplau a la modificació del projecte de la Pallaresa: “Qui cony s'ha pensat aquesta puta interventora que és? L'has d'acomiadar”, insta García a Muñoz. L'exalcalde, però, va assegurar que les discrepàncies que ell mantenia amb Carol eren les habituals que qualsevol màxim responsable d'una ciutat té amb la persona que fiscalitza els comptes municipals.

L'extens interrogatori de la fiscal també va posar en qüestió la propietat d'un pis que Proinosa va comprar al mateix replà on viu Muñoz i que Ana Cuenca assenyala que era una de les fórmules emprades per pagar les comissions il·legals cobrades per l'exalcalde, com també ho eren, segons la fiscal, unes obres dutes a terme en una casa de Muñoz a Rupià i realitzades per una empresa amb vincles amb Luis García, o una polsera de Cartier regalada a l'esposa de Muñoz i valorada en 4.180 euros. La factura va a nom de García. “La va pagar ell perquè tenia descompte en aquella botiga però la vaig comprar jo”, es va defensar Muñoz.

Quant a les obres del pis adquirit per Proinosa, l'expolític socialista, que s'enfronta a sis anys i deu mesos de presó i a una multa de 5,3 milions, justifica que la seva esposa va firmar unes obres en aquell immoble “perquè les havia d'assumir la comunitat i, com quedarà demostrat, ella simplement n'era la presidenta en aquell moment”. Sembla ser que Proinosa es va despendre del pis quan va entrar en fallida i actualment és propietat d'una família.

En el punt de mira de la fiscal també hi ha el contracte de l'Ajuntament amb l'empresa Limasa, la qual encara té adjudicada la neteja dels edificis municipals. L'any 2009, abans d'una nova adjudicació, Muñoz insisteix que convé que guanyi i li reclama al seu responsable, Manuel Carrillo, diferents partides per injectar en entitats locals. Es qüestiona si Bartomeu es va embutxacar diners. Ell ho nega rotundament i s'ha previst prendre declaració a entitats que admetran haver estat receptores d'aquestes quantitats.

Carrillo declararà avui, un cop Muñoz respongui a les defenses. És un dels quatre acusats que ha pactat amb la fiscalia una reducció de la pena. Resta per veure què destaparà.

LES FRASES

Conec Luis García des de l'any 1975 i és cert que hi tinc amistat. És una relació com el Guadiana, que va i ve
Mai em va semblar que Maite Carol (exinterventora) fos un obstacle per al projecte de la Pallaresa
A l'Ajuntament prenien les decisions l'alcalde i els regidors, i espero que així continuï sent sempre
A la Pallaresa només volíem millorar el projecte i fer pisos perquè els joves no marxin de la ciutat
Bartomeu Muñoz
exalcalde de santa coloma
Com a alcalde dirigia els processos polítics però m'apartava dels processos tècnics. No era la meva funció controlar els tècnics
Puc garantir que mai, absolutament mai, he utilitzat l'Ajuntament de Santa Coloma per manipular un concurs públic

La Pallaresa passa per diverses mans

Si el projecte de la Pallaresa està sota sospita és, a grans trets, perquè al llarg de la seva història, fins que Prosavi el va executar, ha anat acompanyat d'un llarg trajecte de compravenda d'accions i de canvis en el contingut. No ha parat de canviar de mans i sembla que Luis García és una de les persones que va adquirir accions i, ja revalorades gràcies al fet que es va dissenyar un projecte amb més sortida en el mercat, se les va vendre.

Muñoz no s'ha cansat de recordar que quan el ple va aprovar la primera actuació ell no era l'alcalde (ho era Manuela de Madre) i que tenia un desconeixement absolut del projecte. Tampoc no se sent responsable de cap de les modificacions posteriors i va assegurar que no tenia ni la més remota idea de qui era el propietari en cada moment. Sí que va insistir, per contra, en la seva preocupació perquè qualsevol canvi tingués una repercussió en positiu per a les arques municipals, en forma de noves càrregues econòmiques. Queda clar que diverses persones van obtenir guanys amb aquesta actuació però resta per demostrar si els beneficis eren il·legals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona