Política

DAVID ALQUÉZAR

ALCALDE DE SANT MARTÍ DE TOUS (ERC-AM)

“Acabarem el mandat amb un deute zero”

“Cal Frares serà un referent i l'inaugurem al juny”

“La Generalitat ha pagat una part de la llei de barris i pagarà la resta abans d'un any”

“Explorem tenir un servei de taxi amb un preu similar al bus”

Quin balanç fa del mandat?
Estem molt satisfets perquè en aquest mandat es va materialitzant tota aquella feina de planificació que fins ara s'havia fet i tot el que havíem començat però que durant els anys de dificultat econòmica no s'havia acabat. Hem d'acabar el que havíem iniciat per revertir la situació del nucli antic, perquè torni a esdevenir el punt mes important del municipi i tinguem un nucli antic viu. Hem treballat sobre cinc eixos amb la idea de fer poble i continuar sent el que hem estat els últims mil anys, un nucli rural. És important el sentiment de pertinença.
Quins projectes destaca d'aquests quatre anys?
Destacaria l'edifici de Cal Frares, que està cridat a ser l'edifici on ubicarem el punt jove, l'escola de música i el casal d'avis. Serà un referent com a casa de cultura. Estem satisfets del fet que les polítiques vam somiar anys enrere han anat creixent. També la urbanització del carrer Carretera, que és un tram de via que era de la Diputació i de la qual ens cedeixen la titularitat. Començarem a urbanitzar a finals d'any i preveiem que s'allargui durant l'any que ve. En l'anterior mandat ja vam arreglar els carrers Major i Prats. Juntament amb el carrer Carretera formen els eixos de circulació més importants del municipi.
Quan es preveu tenir acabat l'edifici de Cal Frares?
L'inaugurem al juny. Vull destacar que malgrat la complexitat econòmica, malgrat la dificultat dels últims temps, el projecte finalitza i finalitza bé, complint el que ens demanaven els veïns amb zero euros d'increment del preu de l'obra. Es diu molt de pressa però ha tingut una complexitat enorme. Els somiàvem el 2003 quan érem a l'oposició, llavors la meva formació demanava que s'actués a l'edifici. El 2007 vam comprar el solar, el 2009 vam fer el projecte, ens vam acollir a la llei de barris i el 2011 vam adjudicar l'obra. Però el 2013 vam haver de parar perquè la Generalitat no pagava el pla de barris. La ciutadania va demanar un canvi d'usos i que hi encabíssim l'escola de música. I el 2017 acabarà l'obra.
Econòmicament l'Ajuntament està sanejat?
Sí, no estem malament, i de fet una de les fites que estem segurs que podrem complir és que el municipi acabarà el mandat amb zero euros de deute. Estem a un deute del 54% dels recursos ordinaris. Els projectes de la llei de barris s'han pagat amb les subvencions de la Generalitat i també amb el Pla Únic d'Obres i Serveis. Per tant, les paga la Generalitat en un 95%. Vam demanar crèdits amb ajut de la Diputació a interès zero perquè l'Ajuntament pogués aguantar la situació. Ara la Generalitat ha pagat una part i el que falta ens ho pagarà en menys d'un any. Això ens permetrà eixugar el deute.
S'han queixat del servei de bus de Monbus. Ha millorat?
Tenim resposta de la Generalitat que intentaran ser més estrictes en el control. Però el país té una mancança greu en les comunicacions de les àrees rurals amb les capitals de comarca per no parlar de la capital del país. Hi hauria d'haver mecanismes perquè empreses que no funcionen en determinades rutes no poguessin participar en nous concursos per a altres rutes. Nosaltres estem explorant oferir un servei al municipi amb taxis gran format. No podem muntar un servei paral·lel de bus però sembla que sí un servei de taxi que si baixa ple tindria un preu similar. Esperem poder tenir una solució dins d'aquest any. Treballem en una ordenança per donar una llicència de taxi.
Com veu la creació de la vegueria del Penedès?
Nosaltres ens considerem vegueria Penedès. Quan era xic la majoria del territori agrícola era vinya. Històricament, els eixos viaris ens hi han conduit més. Altres espais de l'Anoia tenen realitats diferents i mentre no es desenvolupi la llei de vegueries l'Anoia ha de donar servei a les dues realitats que té.
Quin paper han de tenir els ajuntaments en el procés que viu el país?
Tenim sort que ens ha tocat viure com a representants públics un moment històric del país. Cal no tenir por de res, i cal estar disposats a tot. Al nostre municipi quan es va votar en la consulta hi va haver un 80% de participació i el 90% va votar que sí. Nosaltres ens devem als nostres veïns. Estem convençuts que és l'únic camí que ens queda per fer-nos grans com a nació. Segur que ho farem i ho farem bé. Ens en sortirem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta sobre l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona