Política

bases de manresa

celebració

Manresa celebra 125 anys de l'inici del catalanisme polític

Divendres arrencarà la programació amb un acte al saló de sessions amb la presència de Puigdemont i Forcadell

Es faran diversos debats i exposicions sobre les Bases de Manresa fins al 25 de març del 2018

El document conegut com les Bases de Manresa, aprovat el 27 de març del 1892, és considerat una de les primeres expressions del catalanisme polític. Aquest any se celebra el 125è aniversari de la primera assemblea de la Unió Catalanista, en què es van establir les Bases per a la Constitució Regional Catalana, un total de disset, i Manresa ho celebrarà amb un seguit d'actes fins al 25 de març del 2018. La programació s'amplia també arreu del país, ja que al gener el govern català va incloure la celebració com una de les commemoracions oficials del 2017.

El tret de sortida tindrà lloc divendres amb un acte institucional que es farà a les set de la tarda al saló de sessions de l'Ajuntament, el mateix espai que va ser escollit fa 125 anys per a la trobada que donaria llum a les Bases. Hi haurà la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Hi assistiran també la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i altres consellers que encara estan pendents de confirmació. Per poder seguir l'esdeveniment, s'instal·larà una pantalla de grans dimensions a la plaça Major. Després hi haurà una ballada de l'àliga de la ciutat, símbol de la rellevància que es vol donar a l'efemèride.

El consistori va escollir, al juliol, dos comissaris per fer-se càrrec de l'organització. L'exregidor i consultor de patrimoni Jordi Rodó i l'historiador Francesc Comas van explicar ahir el perquè de la celebració: “Després del centenari, crèiem oportú commemorar els 125 anys perquè encara hi ha joves que no coneixen aquesta part de la història de la ciutat; i les Bases són una icona del catalanisme polític”, va dir Rodó, tot i valorar que no es pot fer paral·lelismes amb la situació actual “perquè el context ha canviat molt”.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va destacar que la commemoració ha de servir per projectar la ciutat a la resta del territori “pel seu patrimoni catalanista i històric”. I és que moltes ciutats, va dir, “voldrien tenir la primera expressió del catalanisme polític en el seu actiu, i ho té Manresa”. Junyent va manifestar la voluntat que la commemoració tingui un abast local “però també nacional”, ja que “es tracta d'un fet cabdal per a la història de Catalunya”.

Comas va detallar que una de les reclamacions que es faran serà que altres municipis catalans bategin amb el nom de Bases de Manresa algun dels seus carrers. També està previst preparar un recorregut pels carrers de Manresa que fan referència al document –el carrer Àngel Guimerà, el carrer Torras i Bages i la plaça Prat de la Riba, entre d'altres–, així com recollir en una publicació que sortirà a final d'any el contingut de les conferències i els debats duts a terme aquest 2017.

LES FRASES

És oportú celebrar els 125 anys de les Bases perquè hi ha joves que no coneixen aquesta història
Jordi Rodó
comissari de la commemoració
La commemoració ha de servir per projectar el patrimoni catalanista i històric de Manresa arreu
Valentí Junyent
alcalde de manresa

La celebració impregnarà la ciutat

El programa d'actes vol ser també una celebració popular amb un esperit divulgatiu, segons van explicar els organitzadors. És per això que s'han preparat un seguit d'actes centrats en quatre àmbits –institucional, acadèmic, divulgatiu i ciutadà– per fer “màxima difusió” de l'efemèride. La programació és oberta, va dir Francesc Comas, de manera que durant els pròxims mesos s'hi aniran afegint actes. Entre els ja confirmats, hi ha jornades, seminaris i conferències que es faran primer a Manresa i després a Barcelona; també una gran exposició, per exemple, que s'estrenaria a la capital del Bages i, posteriorment, s'exhibiria a Barcelona, així com visites guiades al saló de sessions manresà i a altres edificis del patrimoni vinculats a l'efemèride. En l'àmbit ciutadà, està previst dur a terme actuacions de caràcter més popular, en què es busca sobretot la participació de les entitats de la ciutat. Aquest dissabte a la tarda, després de l'acte institucional de divendres, tindrà lloc una jornada de portes obertes a la casa consistorial de Manresa, declarada recentment bé cultural d'interès nacional. Serà de cinc a vuit de la tarda i es faran visites guiades per conèixer a fons la història de les Bases.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona