Política

tribunals

CAS PRETÒRIA

Alavedra confessa per eludir la presó i esquitxa Prenafeta

L'exconseller de Pujol admet el cobrament de comissions en la trama Pretòria i situa al mateix nivell l'altre ex-alt càrrec de CiU inculpat

Desvincula Artur Mas de qualsevol implicació en el cas

Només d'arrencar el judici pel cas Pretòria, el dia 13 passat, ja es va fer públic que Macià Alavedra, conseller d'Economia de Jordi Pujol entre el 1990 i el 1997, acceptaria tots els càrrecs que li imputa el ministeri fiscal i admetria, el dia de la seva declaració, haver cobrat comissions per interferir en dues de les operacions urbanístiques que estan sota sospita. I és que Alavedra és un dels quatre acusats que han pactat amb el ministeri fiscal. La gran incògnita era saber fins a quin punt, amb el seu testimoni, arrossegaria altres acusats.

El misteri es va resoldre en pocs segons. En resposta a les preguntes de la fiscal Ana Cuenca, Alavedra va situar l'exsecretari de la Presidència Lluís Prenafeta en el mateix pla que ell ja que, segons va revelar, treballaven braç a braç i de forma habitual per aconseguir empreses interessades a invertir en els projectes urbanístics dels quals extreien els guanys. Va admetre que tots dos havien cobrat comissions del 4% per buscar empreses inversores per a Badalona i Sant Andreu de Llavaneres, en ambdós casos pactades de forma oral. Són les comissions que el presumpte cervell de la trama, Luis García, va reconèixer en la seva declaració del dia 15 però que ara batalla perquè es reconegui la seva legalitat.

Ahir, Macià Alavedra, exhibint una imatge física castigada però una gran lucidesa mental, va apuntar cap a García com una de les persones clau en l'entramat, amb un paper similar al dels dos ex-alts càrrecs de la Generalitat però amb més contactes dins el món local. Alavedra, segons va confessar, no guardava relació amb cap de les persones vinculades a les administracions o societats públiques que, segons l'escrit d'acusació de la fiscal, haurien tingut un paper clau en l'entramat ja que ell autoritzava canvis urbanístics en els projectes que afavorissin la seva revaloració. Curiosament, el cent per cent de les persones que el 2010 van ser acusades pels casos de Badalona i Sant Andreu de Llavaneres i que formen part d'un dels presumptes bàndols de la conxorxa, el del sector públic, ja van ser desimputades després de declarar davant del jutge. És el cas de l'exalcalde de Sant Andreu de Llavaneres Àngel Ros, de l'exgerent de l'Incasòl Emili Mas o de l'ex-conseller delegat de Marina Badalona Juan Felipe Ruiz, entre altres.

Mas no hi era

També arran d'una pregunta de la fiscal, Alavedra va admetre que coneixia “molta gent i molts càrrecs” dins la Generalitat com a herència de la seva carrera política, però va desvincular l'expresident Artur Mas de qualsevol de les operacions jutjades per l'Audiencia Nacional ni de qualsevol altra compravenda d'un solar. En un altre moment de l'interrogatori, Alavedra va admetre que havia blanquejat diners en empreses opaques a l'estranger i que havia recorregut a un testaferro que li va presentar Prenafeta per repatriar 300.000 euros que li van arribar des d'Andorra, amagats en una maleta. “La maleta no era meva”, va aclarir. Els diners, sí.

La declaració de Macià Alavedra va permetre segellar el pacte amb la fiscal, que tot i que farà pública la petició final de pena quan elevi a definitives les seves conclusions, va deixar ben clar que si l'expolític convergent abona la multa de 10,3 milions d'euros que li reclama eludirà la presó. Alavedra es va acomiadar ahir temporalment de l'Audiencia Nacional atès que queda eximit d'assistir a la resta de sessions del judici, a excepció de la jornada en què es presentin les conclusions definitives.

El judici del cas Pretòria es reprendrà el 18 d'abril, amb la declaració dels dos únics acusats que encara no han pujat a l'estrada. Es tracta de Lluís Prenafeta i de la seva esposa, Lluïsa Mas. El matrimoni comparteix advocat amb Alavedra, tot i que, a priori, les declaracions seran diametralment oposades, si més no pel que fa al reconeixement de la culpabilitat.

La comissió que vam cobrar va ser del 4%, que en aquests casos és una xifra molt habitual
Macià Alavedra
exconseller d'economia
Jo només constava com a administrador d'algunes empreses. No vaig prendre ni una sola decisió
Manuel Valera
testaferro de luis garcía
M'ofèn que em digui que vaig regalar un pis a Bartomeu Muñoz com a mostra d'agraïment
Josep Singla
empresari (proinosa)

Singla nega haver regalat un pis a Bartomeu Muñoz

Una de les declaracions que es van sentir ahir va ser la de l'empresari Josep Singla (Proinosa), una de les persones acusades d'obtenir beneficis il·lícits en l'operació Pallaresa, a Santa Coloma de Gramenet. Singla va assegurar que la relació amb l'exalcalde Bartomeu Muñoz era estrictament professional i va confessar que havia sol·licitat “alguna empenteta” a l'exdiputat del PSC i presumpte cervell de la trama, Luis García, per aconseguir algun contracte a Santa Coloma. Va situar aquestes peticions en el marc de “l'habitual”. Singla va garantir que en el cas de la Pallaresa es va limitar a vendre la seva part quan va constatar que el projecte inicial, el que incorporava el centre comercial, era un error estratègic, i es va declarar “ofès” quan la fiscal li va preguntar si havia adquirit per 600.000 euros el pis del costat de l'àtic on viu Bartomeu Muñoz amb intenció de regalar-lo a l'exalcalde com a mostra d'agraïment per alguns contractes. “El vaig comprar per a algun dels meus fills que encara vivien a casa”, va assegurar. L'únic regal a Muñoz que va admetre va ser el d'”un pernil per Nadal”. La jutgessa Concepción Espejel va aixecar la sessió sense donar temps a Singla per respondre a les preguntes dels advocats. Ho farà el 18 d'abril.

Ahir també va declarar qui figurava com a administrador de diverses empreses de Luis García, Manuel Valera, que va subratllar que ell es limitava a situar el seu nom al capdavant de les societats però que mai va negociar cap operació. Aquesta tasca requeia en Garcia, va insistir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia