Política

El Parlament publica els pressupostos amb les dues referències al referèndum

El text definitiu inclou tant l'esmena de la CUP que no fa esment a la “legalitat vigent” com la de la Sí Que Es Pot que al·ludeix a una consulta pactada

La confluència d'esquerres demanava que es derogués el text dels cupaires, una pretensió que aquests han rebutjat

El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) ha publicat aquesta tarda el text legal dels pressupostos amb les dues referències explícites a la partida reservada per a un referèndum. És a dir, tant l'esmena de la CUP que estableix que el govern ha de garantir els recursos necessaris per a la convocatòria, sense l'esment a la “legalitat vigent”, com l'esmena de Catalunya Sí Que Es Pot que fa al·lusió a un referèndum pactat.

La polèmica addicional 31 que va qüestionar el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) es converteix finalment en la disposició addicional 40, que sota l'enunciat Mesures en matèria d'organització i gestió el procés referendari engloba les dues esmenes explícites sobre el referèndum aprovades en el ple dels pressupostos d'aquesta setmana.

El punt primer estableix que “el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya”. Es tracta de l'esmena presentada per la CUP que es va aprovar amb els vots de Junts pel Sí i que, a diferència del text original, no fa esment a la “legalitat vigent en el moment de la convocatòria del referèndum”.

L'apartat 2 de l'addicional 40 matisa que “el Govern, dins les possibilitats pressupostàries, ha de garantir la dotació econòmica suficient per a fer front a les necessitats i els requeriments que es derivin de la convocatòria del referèndum sobre el futur polític de Catalunya, acordat en l'apartat I.1.2 de la Resolució 306/XI del Parlament de Catalunya, amb les condicions establertes en el dictamen 2/2017, del 2 de març, del Consell de Garanties Estatutàries”. Aquesta esmena, la de Sí Que Es Pot, fa referència a l'aposta d'intentar un referèndum acordat que el Parlament va aprovar en el passat debat de política general.

El grup parlamentari presidit per Lluís Rabell havia demanat que la seva esmena substituís la dels cupaires perquè entén que els dos punts són contradictoris entre ells.

La CUP veu “fora de lloc” la petició de derogar el seu text. Segons la diputada Eulàlia Reguant, des de la confluència d'esquerres “només busquen provocar el màxim d'esquerdes possibles en el sí de les forces democràtiques que aposten per un referèndum d'autodeterminació sense adjectius”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid