Política

procés sobiranista

Junqueras viatjarà als EUA per explicar la situació econòmica catalana

Vicepresidència remet una carta als possibles contactes assegurant que si Catalunya esdevé independent buscarà finançament als principals mercats

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, viatjarà als Estats Units entre el 29 d'abril i el 6 de maig, segons avança ‘La Vanguardia' i ha confirmat ell mateix en una entrevista a ‘Els Matins de TV3'. Segons el vicepresident, l'objectiu és “fer contactes econòmics, donar a conèixer la situació econòmica i fer saber que és interessant invertir en l'economia catalana”. La carta que la conselleria està enviant a possibles contactes americans fa referència al referèndum i estableix que Catalunya podria redefinir la seva estratègia en cas de ser independent buscant finançament als principals mercats. Junqueras ha explicat que quan Catalunya sigui independent tindrà accés als mercats i, en aquesta situació, ha augurat que “els mercats estaran interessats en Catalunya”.

Segons ‘La Vanguardia', Junqueras visitarà la costa est dels Estats Units, començant a Florida i acabant a Washington i Nova York, dues ciutats que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha trepitjat en el viatge oficial que està fent aquesta setmana.

Pel que fa a la promesa de Mariano Rajoy d'invertir 4.200 MEUR en infraestructures fins al 2020, Junqueras ha considerat que el fet que no s'inverteixi res a Catalunya i que les altres comunitats autònomes protestin demostra que la situació és “insostenible” per a la societat catalana.

Segons el vicepresident, l'única clàusula que garantirà el compliment és que els ciutadans de Catalunya decideixin sobre els seus recursos i ha donat per fet que el govern espanyol no complirà tenint en compte que el PP té “premi electoral” quan incompleix amb Catalunya. “Quin incentiu pot tenir en complir?”, s'ha preguntat Junqueras, per després afegir que davant una “enèsima promesa ja protesten tots”.

Condonació del deute pel FLA

Preguntat per la possibilitat que es condoni el deute d'algunes autonomies amb el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), Junqueras ha assenyalat el govern espanyol com qui ha provocat aquest deute argumentant que priva Catalunya dels seus recursos per després cedir als catalans els seus propis impostos i, a canvi, demanen interessos. “Ells són els responsables que el model de finançament no hagi funcionat”, ha afirmat per després donar per fet que el govern de Rajoy no farà efectiva la condonació del deute.

En referència al compliment del sostre de dèficit del 2016, Junqueras ha assegurat que “segur” que no es complirà i l'ha situat en el 0,9%, dues dècimes per sobre el 0,7% fixat per a les autonomies.

Màxim càstig pels casos de corrupció

Junqueras no ha volgut entrar a valorar la compareixença de l'expresident Artur Mas al Parlament per donar explicacions sobre el suposat finançament irregular de CDC i tampoc sobre la petició de la CUP perquè Mas no representi el procés a l'exterior. El vicepresident s'ha limitat a dir que espera que hi hagi el “màxim càstig” per a aquells que no han estat curosos i ha reivindicat els 86 anys d'història “impol·luta” d'ERC. “Espero que tothom hagi fet les coses ben fetes i que els casos es resolguin de la manera més positiva possible”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona