CiU reitera el «menyspreu» en inversions del Govern cap al Vallès Oriental

Puig ha qualificat de «càstig» per la comarca les xifres d'inversió del Govern de cara a l'any que ve: «De les 14 comarques que tenen un pressupost inferior al 2003, la més poblada i densificada és el Vallès Oriental. És la que rebrà menys inversió per persona».

Puig també s'ha mostrat comprensiu amb què, en època de crisi, els governs hagin d'augmentar el seu endeutament per compensar la baixada d'ingressos, però ha criticat que l'administració catalana hagi multiplicat per tres aquest aspecte des del 2003 quan el pressupost de la Generalitat «només» s'ha doblat. Finalment, Puig també ha criticat la «frivolitat» del Govern de «contractar 5.000 nous funcionaris».

I és que els tres diputats de la federació nacionalista han insistit en comparar les xifres d'inversió del Govern amb les de l'últim Pressupost de CiU al capdavant de la Generalitat, al 2003. Jordi Turull, que ha qualificat d'«escandalós» el tracte que rep la comarca, ha destacat que «el 2003 es van destinar 94,8 MEUR dels 1.818 de tot Catalunya en obra liquidada, mentre que de cara al 2010 es preveu invertir 91,7 MEUR respecte els 3.160 totals».

Turull també ha lamentat que l'augment de recepció d'inversions que ha viscut l'àrea metropolitana no s'hagi vist reflectida a la comarca: «El pes del Vallès Oriental al total de les inversions de Catalunya fa sis anys era del 5,2%, mentre que el previst l'any que ve serà del 2,9%». Aquesta circumstància, segons Turull, provoca una «desinversió» de 377 MEUR.

D'altra banda, Turull s'ha mostrat molest amb què '14 municipis de la comarca no rebran ni un euro en inversió directa'. Es tractaria de les poblacions de l'Ametlla del Vallès, Campins, Cànoves i Samalús, Castellterçol, Granera, Fogars de Montclús, Lliçà d'Amunt, Martorelles, Montseny, Sant Fost de Capsentelles, Sant Quirze de Safaja, Santa Maria de Martorelles, Tagamanent i Vallromanes. En aquest sentit, a més, ha recordat que per la capital de la comarca «només hi ha previstos 290.000 euros en concepte de la construcció d'un cens per a la Policlínica del Vallès».

Pel que fa als anomenats «sistemes de finançament específics», les xifres del Govern de cara a l'any que ve posen de manifest, segons els nacionalistes, «el maltracte inversor a la comarca». En aquest sentit, els diputats han explicat que dels 1.050 MEUR d'inversió seguint aquest mètode, «al Vallès Oriental li correspondrien 63.000 euros».

Els tres diputats també han criticat l'«immobilisme» que creuen que té la Generalitat i que, segons diuen, afecta a la planificació d'infraestructures importants. En aquest cas han posat com a exemple el Quart Cinturó, la nova carretera entre Caldes de Montbui i Sentmenat (Vallès Occidental), la variant de Sant Feliu de Codines, l'acabament de l'eix Mollet-Moià (Bages) o la millora de la connectivitat entre Bigues i Riells i Santa Eulàlia de Ronçana amb la C-17 i el desdoblament de la C-35.

Finalment, el diputat Jordi Turull ha explicat que presentaran més de 50 esmenes específiques pel Vallès Oriental i que aniran destinades a grans obres com ara la Policlínica de Granollers o el nou Hospital de Sant Celoni a d'altres més concretes a crear noves escoles, instituts o Centres d'Atenció Primària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona