Política

procés sobiranista

La tercera via numantina

Iceta presentarà dimarts a Barcelona el seu nou llibre, en què fa una defensa aferrissada de l'entesa entre l'Estat i la Generalitat

Manté que cal cenyir-se al dret i rebutja un referèndum fora del marc legal espanyol

Aquest Sant Jordi que s'aproxima, com ha passat en els darrers anys, tornarà a omplir els prestatges de les llibreries d'anàlisis polítiques de tots colors, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no ha volgut ser menys que altres polítics i politòlegs que publiquen obra aquesta primavera. Al costat del seu antecessor Pere Navarro i de l'ex-secretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba, presentarà dimarts a Barcelona La tercera via. Ponts per a l'acord (Catarata), on reivindica la necessitat de resoldre el contenciós entre Catalunya i l'Estat a través del diàleg i la negociació de les dues parts i rebutja tant les intencions independentistes del govern i de la majoria del Parlament com l'immobilisme de l'executiu espanyol.

En un moment en què sembla que la tercera via no és moda i mor darrere de declaracions grandiloqüents d'inversions i operacions de diàleg, Iceta resisteix i fa una defensa aferrissada de la seva aposta per una modificació constitucional que intenti cosir la fractura que va suposar la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, que recorda que es va aprovar seguint tots els passos de la negociació i que va ser referendat per la ciutadania, i que reconegui els trets diferencials de Catalunya. I ho fa, precisament, sabent que no és l'opció majoritària i sense voler desmerèixer els milers de vots que l'independentisme ha aconseguit mobilitzar tant en el procés participatiu del 9-N com en les eleccions al Parlament del 2015. No obstant això, el primer secretari del PSC sí que sosté que l'aposta pel “referèndum o referèndum” de Carles Puigdemont no és possible fora del marc legal espanyol i compara aquesta hipotètica consulta amb la que es va fer a Crimea el 2014, fora de la legalitat ucraïnesa, i rebutja que se'l compari amb el cas quebequès, ja que, assegura, les províncies i territoris del Canadà tenen competències per consultar els seus ciutadans. Així, passa de puntetes sobre la necessitat o no de consultar els catalans, malgrat que accepti que és una qüestió que divideix la societat en dues meitats força igualades.

Al llibre, reconeix que hi ha un problema d'integració territorial però creu que la solució a aquest conflicte només pot ser fruit de la negociació i el pacte, malgrat que admet que cinc anys de desavinences entre La Moncloa i la Generalitat no se superen en quatre dies i que la judicialització del procés només afegeix llenya al foc.

Iceta va coincidir dijous amb un gran altre defensor de la tercera via, l'exlíder de l'ara en procés de liquidació Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida. Va ser a Barcelona, on el democratacristià també va presentar, precisament, el seu nou llibre, en què es pregunta sobre la conveniència del procés independentista i les alternatives al trencament dels ponts, punt de vista que comparteix el líder dels socialistes catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona