Política

El terror colpeja ara Estocolm

Un camió robat envesteix els vianants d'un carrer comercial i provoca almenys quatre morts i quinze ferits

La policia sueca deté un individu i no descarta que hi hagi més persones implicades en l'atemptat

Fa només setze dies de l'atemptat a Londres i el terror sobre rodes ha tornat a colpir Europa. Aquesta vegada ha passat a Estocolm, quan un camió va envestir ahir els vianants d'un carrer comercial i va causar almenys quatre morts i quinze ferits, en una acció que les autoritats consideren un atac terrorista.

Els fets van passar poc abans de les dues de la tarda (hora catalana). Un camió robat d'una empresa cervesera va atropellar els passants en una cruïlla entre Klarabergsgatan, una de les principals artèries de la capital sueca, i Drottningsgatan, el carrer de vianants més freqüentat. El vehicle va perseguir les seves víctimes i va acabar la seva cursa mortal encastat contra un centre comercial.

La policia va informar que havia detingut una persona relacionada amb l'atemptat. Els trets físics d'aquest individu coincideixen amb els de l'home que van captar unes càmeres de seguretat, una imatge difosa per la policia. A part d'aquest sospitós, no descarta que hi hagi més persones implicades en l'atac, que, de moment, no ha estat reivindicat per cap organització.

“Em vaig girar i vaig veure un camió que s'acostava cap a mi. Anava d'un cantó a l'altre, però no semblava fora de control; intentava atropellar la gent”, va afirmar Glen Foran, un turista australià que era al lloc on es van produir els fets. “Va colpejar els vianants, va esclafar un cotxet amb un nen a dintre, va ser terrible”, hi va afegir.

“Ha fet el mateix soroll que una bomba i ha començat a sortir fum de l'entrada principal” de la botiga on es va encastar el vehicle, va declarar un altre testimoni al diari Aftonbladet.

Transports tancats

“Suècia ha estat atacada, tot fa pensar que es tracta d'un atemptat terrorista”, va indicar poc després el primer ministre suec, Stefan Löfven, que en el moment que es va produir l'incident estava viatjant cap a la segona ciutat del país, Göteborg, i va fer mitja volta.

La policia va llançar avisos, a través d'internet i d'altaveus als carrers, que instaven els ciutadans a tornar a casa amb calma i a evitar llocs concorreguts. Un portaveu de la companyia de transport Spendrups va confirmar que el camió havia estat robat per un home encaputxat quan es dirigia a lliurar una comanda a un restaurant. La policia va tancar tota la xarxa de metro, i també les línies d'autobusos i de tramvies del centre. L'atemptat va tenir lloc a prop de l'estació T-Centralen, un nus ferroviari per on passen totes les línies d'Estocolm. El govern també va tancar totes les seves oficines.

Aquest és el segon cop que un atac d'aquesta mena colpeja Suècia. El desembre del 2010, un home es va fer esclatar amb explosius al mateix carrer de vianants d'Estocolm d'ahir. A part del suïcida, l'acció només va provocar ferits lleus.

L'atemptat va despertar reaccions de solidaritat als països nòrdics i a la Unió Europea. “És un atemptat covard per sotmetre'ns, i contra el nostre pacífic estil de vida a Escandinàvia. És un dia de dol, però també és un dia de voluntat, voluntat de combatre la foscor. A cada atemptat, estarem més units”, va proclamar el primer ministre danès, Lars Lokke Rasmussen.

“Un atac a qualsevol dels nostres estats membres és un atac a tots nosaltres”, va declarar el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker. “Una de les ciutats més vibrants i acolorides d'Europa sembla que ha estat colpejada per aquells que volen danyar això i el nostre estil de vida”, hi va afegir. També el president François Hollande va manifestar la “simpatia” i “solidaritat” de França “amb les famílies de les víctimes i amb tots els suecs”.

Des de Nova York, el secretari general de l'ONU, António Guterres, desitjava que els responsables de l'atac siguin “portats ràpidament davant de la justícia”. Per la seva banda, el president Vladímir Putin va afirmar que “en aquesta hora difícil, els russos ploren amb el poble suec”. “Al nostre país, coneixem bé els crims del terrorisme internacional”, hi va afegir, dies després de l'atemptat al metro de Sant Petersburg, que va causar tretze morts dilluns.

LES FRASES

El missatge és clar: no ens derrotareu, no governareu les nostres vides, mai guanyareu
Stefan Löfven
PRIMER MINISTRE SUEC
Un atac a qualsevol dels nostres estats membres és un atac a tots nosaltres
Jean-Claude Juncker
PRESIDENT DE LA COMISSIÓ EUROPEA

Noruega arma la policia després de l'atac al país veí

redacció

La policia noruega patrullarà amb armes a les principals ciutats del país i a l'aeroport d'Oslo fins que no se sàpiguen més detalls de l'atemptat d'Estocolm, segons va anunciar el cos d'aquest país a Twitter. Els agents a Noruega, que fa frontera amb Suècia, normalment no porten pistoles al damunt. Finlàndia, per la seva banda, va reforçar les patrulles a la seva capital, Hèlsinki. L'atemptat d'ahir és l'últim als països nòrdics des dels tirotejos del 2015 a Copenhaguen, que van causar tres morts, i de la matança de l'ultradretà Anders Behring Breivik, amb 77 víctimes mortals, a Noruega. Suècia, país neutral, no ha lliurat cap guerra en més de dos segles però, en els darrers anys, el seu exèrcit ha participat en missions de l'ONU en zones de conflicte, com ara l'Iraq, Mali i l'Afganistan. Els serveis de seguretat suecs van admetre en el seu darrer informe anual que és impossible mesurar el risc que el país es converteixi en objectiu terrorista però que, en aquest cas, “el més probable és el que el cometi sigui un atacant solitari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs