Política

Junqueras apel·la a “l'esforç col·lectiu” per superar les traves de l'Estat al referèndum

El vicepresident subratlla que el govern dedicar “totes les seves forces” a la consulta i no a altres escenaris

Antonio Baños veu “absurd” negociar amb l'Estat i preveu un escenari de desobediència

El vicepresident del govern de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha insistit aquest dimecres en l'aposta pel referèndum i ha assegurat que l'executiu hi dedicarà “totes les seves forces”. A més, s'ha mostrat convençut que amb “l'esforç col·lectiu” de les institucions i la societat civil es podran superar les traves que pugui posar l'Estat espanyol al referèndum.

Ho ha dit aquest dimecres des del Museu Marítim de Barcelona durant la presentació del llibre La República possible, d'Antonio Baños, on el periodista i exdiputat de la CUP dibuixa com hauria de ser una eventual república catalana a partir del primer dia de la seva existència.

En referència a les declaracions al Moment Zero on va deixar la porta oberta a una declaració unilateral d'independència (DUI) si el govern espanyol impedeix la consulta, Junqueras ha assegurat que només va voler recordar que l'unilateralitat està contemplada al programa electoral amb el qual Junts pel Sí va guanyar les eleccions catalanes de 2015. Ha volgut deixar clar, però, que el govern dedicarà “totes les seves forces” a la consulta i no a altres escenaris. “Està clar que el volem fer [el referèndum] i que el farem”, ha sentenciat.

Sobre l'enunciat, ha apuntat que “la millor pregunta al referèndum serà la que generi més consens”.

Junqueras s'ha mostrat convençut que, si l'Estat porta al límit les accions per prohibir la votació, la Generalitat les podrà superar amb “l'esforç col·lectiu” de les institucions i la societat i també amb la coordinació de tots els actors sobiranistes. “L'Estat farà el que consideri més oportú. Es tracta que ho fem prou bé i amb la suficient coordinació perquè l'Estat ho tingui molt complicat a l'hora d'impedir-lo”, ha reblat. Segons ell, amb la unitat es podrà “superar” qualsevol reacció de l'Estat en contra del procés sobiranista.

Desobediència democràtica

De la seva banda, Antonio Baños ha considerat que “la idea de negociar [amb l'Estat] és absurda” perquè, segons ell, Madrid no hi accedirà mai, ja que no considera que Catalunya sigui “cap adversari”. “Creuen que morirem abans de confrontar-lo”, ha argumentat.

L'exdiputat preveu que la república catalana arribarà a través d'un escenari de desobediència avalat per accions democràtiques.

“Sigui quina sigui la manera com arribi la independència, l'Estat espanyol no se n'assabentarà. Les repúbliques llatinoamericanes es van independitzar i Espanya va trigar més de 30 anys a reconèixer-les”, ha ironitzat.

Baños ha aprofitat per reclamar que la societat catalana es faci “les preguntes correctes”, més enllà de reclamar respostes als polítics. “Ens hem de preguntar de manera honesta què volem ser, i així tindrem solucions”, ha opinat l'excap de files de la CUP al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona