Política

Aguirre deixa la política després de més de 30 anys

La dirigent conservadora dimiteix com a regidora i portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid, l'últim càrrec que li quedava

Se sent “traïda i enganyada” per González, ex-mà dreta seva

És la tercera vegada que Esperanza Aguirre anuncia la seva dimissió al llarg d'una carrera política que s'ha desenvolupat des dels anys vuitanta. En aquesta ocasió, però, l'adeu sembla que ha de ser definitiu; al cap i a la fi, només li quedava un càrrec per abandonar, el de regidora i portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid. I ahir va comparèixer per assegurar que deixa la seva cadira al consistori perquè se sent “enganyada i traïda” per Ignacio González, ex-número dos a la Comunitat de Madrid. “No el vaig vigilar prou”, admetia.

Aguirre, de fet, va repassar la seva trajectòria política, al llarg de la qual gairebé sempre va tenir al costat González, una persona de la seva “màxima confiança” durant anys. El va conèixer a l'Ajuntament de Madrid i el va fitxar quan la van fer ministra. Després el va recuperar al govern autonòmic, i el va escollir per deixar-lo al capdavant de la presidència quan, el setembre del 2012, va anunciar que dimitia, en aquella ocasió per motius personals.

La segona renúncia d'Aguirre va arribar el febrer de l'any passat, quan va deixar la presidència del PP de Madrid. Aquell adeu es va produir pocs dies després que la Guàrdia Civil escorcollés la seu del partit a la recerca de proves sobre finançament il·legal. I, això sí, l'anunci el va fer després d'avançar que no aspiraria al càrrec i un any més tard que Francisco Granados, aleshores la seva mà dreta a la formació, fos empresonat per l'operació Púnica. Aquella, doncs, va ser una dimissió sense conseqüències. Al cap i a la fi, ja havia dit que no aspiraria al càrrec i, a més, no va renunciar a la cadira de l'Ajuntament.

Ara, amb González i Granados empresonats i amb més d'una vintena d'ex-alts càrrecs nomenats per ella perseguits per la justícia, Aguirre s'ha sentit acorralada i ha decidit que ha arribat el moment de llançar la tovallola de manera definitiva. Això sí, com ja va fer l'any passat quan va deixar la presidència del PP –moment en què va alertar que “la corrupció ens està matant a tots i, per tant, és moment de sacrificis, no de personalismes”–, va aprofitar l'ocasió per enviar un dard enverinat al seu etern rival, Mariano Rajoy: “Els polítics hem d'assumir totes les nostres responsabilitats amb dignitat, sense dilacions i sense excuses.”

Tancar el cercle

Amb una compareixença que va durar tres minuts i escaig, i sense admetre preguntes de la premsa, Aguirre posava punt final a una llarga etapa en política que va arrencar l'any 1983, quan va entrar de regidora a l'Ajuntament de Madrid. Durant tots aquests anys, ha estat ministra d'Educació i Cultura, presidenta del Senat, presidenta de la Comunitat de Madrid i màxima dirigent del PP regional. Per tancar el cercle, volia acabar la carrera com a alcaldessa de Madrid, però el 2015 Manuela Carmena va obtenir més suports i la va deixar a l'oposició.

Membre destacada del sector crític amb la gestió de Rajoy, en el qual José María Aznar és un dels màxims exponents, durant aquests anys les seves topades amb el líder del partit han estat constants. Després de desfer-se de les aspiracions d'Alberto Ruiz-Gallardón per liderar el PP de Madrid, el 2008, Aguirre també va maquinar per desallotjar Rajoy de la presidència de la formació, però no se'n va sortir. A partir d'aleshores, les relacions amb el PP estatal sempre han estat molt tenses i, de fet, ahir la direcció del carrer Gènova acomiadava la històrica dirigent conservadora amb un comunicat de només vuit línies.

Em sento enganyada i traïda. No vaig vigilar prou. Per això dimiteixo del càrrec que ocupo
Esperanza Aguirre
exregidora de l'aj. de madrid
El PP valora i reconeix la llarga trajectòria d'Aguirre al partit i en diverses administracions
Comunicat de la direcció del PP estatal
Confio que la tercera sigui la definitiva; ja fa molt de temps que Aguirre se n'hauria d'haver anat
Antonio Hernando
portaveu del psoe al congrés
Amb la seva marxa, veiem que tot un govern i el PP se sostenien en una trama criminal
Manuela Carmena
alcaldessa de madrid
Aguirre és el nucli d'una gran maquinària de corrupció. I convé que Rajoy també doni explicacions
Gabriel Rufián
portaveu adjunt d'erc
Com deu ser el que no coneixem de la corrupció quan una impertorbable com ella torna a dimitir?
Alberto Garzón
coordinador general d'iu

El jutge amplia la investigació a Zaplana i Villar Mir

montse oliva

El jutge de l'Audiencia Nacional Eloy Velasco ha demanat informació sobre l'exministre del PP i expresident del País Valencià Eduardo Zaplana, així com del president de l'empresa OHL, Juan Villar Mir. Les investigacions sobre la trama corrupta que ha portat a la presó l'exdirigent del PP Ignacio González pel saqueig de l'empresa pública madrilenya Canal de Isabel II –així com les ramificacions per presumpte finançament il·legal del PP– continuen obertes, i el jutge té intenció d'ampliar el nombre de persones implicades, que a hores d'ara ja supera la seixantena.

També ahir es va conèixer l'acta per la qual el tribunal de l'Audiencia Nacional que jutja la primera etapa del cas Gürtel –en què Aguirre va comparèixer recentment– ha citat a declarar el president espanyol, Mariano Rajoy. Els partidaris de la citació remarquen que la seva presència al judici es fa necessària atesa la circumstància que el PP no ha volgut col·laborar amb la justícia per esclarir la trama investigada. El president de l'òrgan, Ángel Hurtado, que era contrari a citar Rajoy, suggereix que hauria de declarar per videoconferència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona