Política

frança

eleccions presidencials

El president interí del FN, obligat a renunciar per unes declaracions negacionistes

Jean-François Jalkh, l'home designat per Marine Le Pen per substituir-la al capdavant del partit, va qüestionar en una entrevista l'ús del gas Zyklon B als camps d'extermini nazis

L'alcalde d'Hénin-Beaumont, Steeve briois, és nomenat nou president en funcions de la formació ultradretana

El partit ultradretà francès Front Nacional (FN) ha rellevat el seu president interí, Jean-François Jalkh, arran de la polèmica per unes declaracions en les quals qüestionava l'us del gas Zyklon B als camps d'extermini nazis. L'alcalde de Hénin-Beaumont ( Nord-Pas de Calais), Steeve Brois, considerat com una de les persones més properes a Marine Le Pen, serà designat nou líder provisional de la formació.

Le Pen va anunciar aquesta setmana que s'agafava una “excedència” al capdavant del FN per poder concórrer a la segona volta de les presidencials franceses no com a candidata del seu partit, sinó en representació de “tots els francesos”. Jalkh, l'home que va designar per succeir-la en el comandament del Front, ha renunciat al càrrec per centra els seus esforços en refutar les acusacions de negacionisme contra ell, que va realitzar en una entrevista de fa més d'una dècada a la Le temps des savoires.

L'actual vicepresident del FN i parella de Le Pen, Louis Aliot, ha confirmat aquest divendres la renúncia de Jalkh i el nomenament de Briois, que també és vicepresident del partit, com a nou cap en funcions.

Aliot ha subratllat que Jalkh “ha negat totes les paraules que se li atribueixen” i que presentarà “les queixes pertinents per defensar el seu honor”. “Presentarà una demanda i vol defensar-se amb tranquil·litat. Briois agafa el relleu interí, i no se'n parli més”. ha conclòs.

En l'entrevista, concedida el 2005 a l'acadèmica Magali Boumaza, actual professora de Ciències Polítiques a la Universitat de Galatasaray (Istanbul, Turquia), i ara desenterrada pel diari La Croix, el dirigent del FN defensava que des del punt de vista “tècnic” era “impossible” que el Zyklon B hagués estat emprat en tasques d'extermini massiu perquè “és un gas que triga diversos dies a dissipar-se”. En la mateixa línia, aplaudia el “rigor” de certs arguments realitzats pel conegut negacionista Robert Faurisson.

Jalkh ha afirmat que “és la primera vegada que escolto aquesta brossa”. “No tinc cap record d'això. Potser vaig concedir una entrevista sobre aquest assumpte, que no és precisament dels meus favorits”, ha assenyalat.

Malgrat tot, Jalkh continuarà sent secretari general del microportit Jeanne, fundat per Le Pen, pel qual se l'investiga en un cas de finançament irregular de la campanya de les eleccions legislatives de 2015.

El rival de la candidata ultradretana a la segona volta de les presidencials, Emmanuel Macron, no ha desaprofitat l'ocasió per recordar les arrels ultradretanes del FN, fundat per Jean-Marie Le Pen, pare de Marine. És per això que aquest divendres visita Orador-de-Glana (Llemosí), on el 1944 les tropes alemanyes van massacrar més de 600 veïns durant la seva retirada. El president francès Charles de Gaulle va ordenar que el poble es mantingués tal com va quedar després de la matança per no oblidar mai la barbàrie nazi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona