Política

“Mai parlàvem dels comptes entre germans”

Jordi Pujol Ferrusola va ratificar davant del jutge De la Mata que gestionava el patrimoni familiar a l'estranger

Jordi Pujol Ferrusola era qui gestionava el patrimoni de la família a l'estranger. Així ho va assegurar, de nou, el primogènit de l'expresident de la Generalitat en la seva declaració, dimarts, davant del jutge de l'Audiencia Nacional José de la Mata. Pujol Ferrusola va contestar a la fiscal Belén Suárez que no hi havia reunions ni converses sobre la suposada herència mantinguda durant més de tres dècades fora del país. “Mai parlàvem entre els germans dels nostres comptes”, va sentenciar segons els àudios de l'interrogatori recollits per l'agència Efe.

En presó preventiva des de dimarts mateix per ocultació i blanqueig de diners mentre era investigat, Pujol Ferrusola va mantenir que era l'únic que s'encarregava de la gestió del patrimoni a l'estranger, i va relatar el mecanisme de repartiment dels diners. “D'entrada no fèiem mai reunions per dir «a repartir» i per telèfon tampoc. Jo li deia «repartiré X» i li ho donava”, detallava, concretant que feia transferències als comptes andorrans que tenien els seus germans o bé els ingressava els diners.

El milió d'Oriol Pujol

El primogènit de l'expresident també va ratificar davant del jutge De la Mata la versió donada pel seu germà Oriol quan va declarar el març passat a l'Audiencia Nacional. L'exdiputat de CiU, va explicar, li va traspassar un milió d'euros que procedirien de l'herència perquè considerava que estava “contaminant molt” la seva carrera política. Els fets es van produir el 2010, dos anys abans que Oriol Pujol fos elegit secretari general de Convergència. L'aleshores diputat va treure els diners d'Andorra i els hi va donar “en efectiu”. L'operació no està acreditada per cap document perquè no van considerar necessari “fer papers”.

El fill gran de l'expresident català va relatar, a més, que era ell qui oferia als seus germans possibles inversions perquè obtinguessin benefici, però que aquestes eren “molt esporàdiques”, ja que “cadascú feia la seva vida”. En va fer amb Mireia, Pere i Josep, però mai amb Oleguer, el germà petit, ni tampoc amb Oriol. En l'interrogatori, Jordi Pujol Ferrusola s'esplaia sobre les operacions que va fer amb Mireia Pujol. “Va ser ella la que en va treure més rendiment de tots”, assegurava, encara que ella li digués que “no volia saber res” de més inversions després d'una fallida.

En la seva declaració, el fill gran de l'expresident va relatar el que serien diverses operacions econòmiques fallides i que, segons ell, justificarien la descapitalització del seu patrimoni que la fiscalia entén que és ocultació de fons. En aquest sentit, va detallar una operació amb l'empresari mexicà Carlos Riva Palacio, de qui va dir que li deu diners. Un d'aquests negocis era la fabricació de targetes de crèdit per a immigrants il·legals, per al qual va aportar a Riva 290.000 euros.

Per tot això, Pujol Ferrussola va assegurar al jutge que se sentia com el personatge que l'actor Sazatornil va interpretar a La escopeta nacional. “Intentava vendre intèrfons, no ho aconsegueix i al final paga la festa. A mi em passa el mateix”, va dir.

La fiscal no es va creure Pujol i en la petició de presó provisional va advertir del risc que quan el cas arribi al final sigui massa tard per recuperar els diners “que han desaparegut”.

Per la seva part, l'advocat Cristóbal Martell es va oposar a la petició de presó preventiva assegurant que els fets aportats en l'informe de la UDEF no són nous. Martell va assegurar que el seu client “viu als antípodes d'una conducta d'evasió de responsabilitats patrimonials d'un procés”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona