Política

La fiscalia investiga les opinions polítiques del professor López Bofill

El cita a declarar per haver dit, a Twitter, que recordaria els jutges, fiscals i funcionaris que s'ocupen d'“extorquir” el país quan Catalunya sigui un estat

La fiscalia ha citat a declarar com a investigat el doctor en dret, professor de dret constitucional de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i excandidat de Solidaritat per la Independència (SI) al Parlament, Hèctor López Bofill, per un seguit de missatges publicats a la xarxa de microblogs Twitter en què opinava sobre el procés polític català. Ho va fer públic ell mateix a través d'aquest portal, on va adjuntar una fotografia de la citació judicial, firmada el 19 d'abril, en què reconeix que se'l cita per “una sèrie de tuits”. Tot i que són diverses les piulades incloses en la investigació, la que ha posat en funcionament la maquinària judicial ha estat un missatge del 8 de febrer d'aquest any en què afirma que, quan Catalunya esdevingui un estat independent, es recordarà “dels jutges, fiscals i funcionaris diversos que ara contribueixen a extorquir” el país, sense arribar a especificar a què es refereix. La justícia espanyola l'ha convocat a la Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) dilluns que ve, el mateix dia, per cert, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària primera de la mesa, Anna Simó, a declarar per haver permès debatre i votar iniciatives parlamentàries relacionades amb el procés independentista.

López Bofill, que és col·laborador d'El Punt Avui, va explicar en declaracions a aquest diari: “Estem davant de la prova que a Espanya existeix una policia política, una mena de Stasi”, en referència al Ministeri de Seguretat Estatal (Ministerium für Staatssicherheit) de la República Democràtica d'Alemanya, vigent des del 1950 fins al 1989. “Si aquesta investigació tira endavant, quedarà més demostrada que mai la deriva repressiva de l'Estat”, hi va afegir. López Bofill també va reaccionar a Twitter, plataforma d'origen de la investigació, on va considerar que la citació és un atac a la seva llibertat d'expressió que situa “Espanya més a prop de Turquia”.

Un dels seus temors és que, com a professor universitari i, per tant, treballador públic, l'Estat l'hagi assenyalat com a cap de turc perquè recaigui en ell una inhabilitació que pretengui “atemorir” el funcionariat i la resta de treballadors públics, la qual cosa en dret es coneix com a “efecte desencoratjament”, que provoca “l'autocensura dels ciutadans” per por de represàlies i “erosiona la democràcia”.

En qualsevol cas, perquè tot això acabi passant primer l'haurien de processar i condemnar. “Vull creure que el cas es desestimarà dilluns mateix, perquè cap jutge pot acceptar una querella que seria un atac al nucli dur de la llibertat d'expressió”, defensa, ja que no veu cap bri d'amenaça en les seves publicacions.

La fiscalia justifica la investigació en veure un presumpte delicte d'injúries contra l'autoritat, amenaces a un col·lectiu professional i un delicte contra els drets fonamentals.

Allau de suport a la xarxa

L'anunci de la investigació sobre López Bofill va causar ahir mateix un bon nombre de reaccions de suport que es van plasmar, sobretot, a Twitter mateix. Entre les persones que van voler fer costat al jurista a la xarxa, molts ciutadans anònims, però també coneguts periodistes, polítics, economistes, escriptors i entitats culturals i, fins i tot, sindicats. López Bofill els va dedicar diversos missatges d'agraïment a través del seu perfil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia