Política

Macron bat Le Pen a la Catalunya Nord, amb una abstenció històrica

El centrista recull la majoria de vots de Mélenchon i Fillon i s'imposa amb gairebé el 53% dels vots

Abstenció rècord de 25% i 7% de vots en blanc

El candidat d'En Marxa, Emmanuel Macron, s'ha imposat a la Catalunya Nord amb el 52,88% dels vots a la seva rival, la ultradretana del Front Nacional (FN), Marine Le Pen, en la segona volta de les eleccions presidencials franceses. Macron, tercer fa quinze dies, ha recollit bona part dels vots del candidat de l'esquerra, Jean Luc Mélenchon i del conservador, François Fillon, que va demanar obertament als seus electors que votessin per Macron.

D'aquesta manera, el centrista ha aconseguit imposar-se en un feu clarament favorable a Le Pen, i és que a la primera volta la candidata de l'FN es va imposar amb nou punts d'avantatge al segon classificat, i amb dotze al tercer, que va ser Macron. L'abstenció ha augmentat i s'ha situat fregant el 25%, quatre punts més que fa quinze dies.

A l'exministre d'hisenda d'Hollande l'han votat 119.755 persones, mentre que a Le Pen ho han fet 106.713, o el que és el mateix, el 47,12% dels electors.

Bona part dels votants de Macron s'han de buscar entre els que fa quinze dies ho van fer per Jean Luc Mélenchon. Cal tenir present, que al guanyador de les eleccions presidencials franceses l'han votat 70.000 persones més que en la primera volta, per tant ha més que doblat els resultats. Le Pen, en canvi, ha convençut a 26.000 persones més que en relació a fa dues setmanes quan va guanyar amb més del 30% dels suports.

Macron també guanya a Perpinyà

La Catalunya Nord sempre ha estat un feu procliu a Le Pen, al ser una de les zones més empobrides de l'Estat francès. Com en la primera volta el vot a Le Pen s'ha concentrat a la plana del Rosselló i el litoral. Per contra les comarques interiors (Vallespir, Conflent, Alta Cerdanya i Capcir) han votat majoritàriament per macron.

A Perpinyà el centrista s'ha emportat el 60% dels vots, el que ha suposat un gir important al resultat de la primera volta on Le Pen va guanyar de manera incontestable.

Una altra de les claus de la derrota de Le Pen a la Catalunya Nord ha estat l'abstenció, que ha arribar a xifres històriques. Aquest diumenge s'ha situat al 24,93%, quatre punts per sobre que fa quinze dies on es va quedar en un 21%

També destaca l'augment de vots en blanc. En concret, han passat a representar gairebé el 7% del total, o el que és el mateix de 4.563 de la primera volta als 23.778 d'aquest diumenge. El vot en blanc era propugnat per part de l'esquerra nord-catalana, entre altres la federació nord-catalana d'ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA