Política

Corea del Sud

El liberal Moon Jae-in, favorit per a la presidència en les eleccions d'avui

Corea del Sud va viure ahir l'últim dia de campanya d'unes eleccions presidencials marcades pel cas Rasputina, que ha forçat la destitució de la conservadora Park Geun-hye i l'avançament electoral, i ha ajudat el liberal Moon Jae-in a encapçalar amb molta diferència les enquestes.

Els tres candidats que acumulen més suport en els sondejos van cobrir ahir itineraris maratonians per tal de convèncer els indecisos. Moon va oferir un míting a Busan (segona ciutat del país i fortí dels conservadors), abans d'aturar-se a Daegu i Cheongju (centre) i Seül, per posar punt final a la campanya. El candidat del Partit Democràtic (PD) lidera les últimes enquestes amb una intenció de vot d'un 42,4%. El segueixen el centrista Ahn Cheol-soo, del Partit Popular, i el conservador Hong Joon-pyo, del Partit de la Llibertat (el de l'expresidenta Park), que són a més de 20 punts per darrere, empatats amb un 18,6% de suport.

L'escàndol, que va suposar l'avançament electoral després de forçar la destitució de Park Geun-hye el 10 de març, a causa del seu paper en la trama, ha sacsejat els fonaments polítics i econòmics de Corea del Sud i indignat els seus ciutadans, que durant mesos es van manifestar per demanar el cessament de l'exmandatària. Park, que està en presó preventiva des del març i afronta penes fins a la cadena perpètua, està acusada de crear una xarxa de tràfic d'influències amb la seva amiga Choi Soon-sil, coneguda com Rasputina per la influència que té sobre ella. Amb aquesta trama, totes dues haurien obtingut suborns d'almenys tres grans empreses –entre les quals Samsung, el president de la qual és també a la presó–, per valor d'uns 50 milions de dòlars a canvi d'obtenir tractes de favor.

Per la seva banda, Corea del Nord va voler captar precisament ahir l'atenció mediàtica en l'últim dia de campanya amb un editorial en el seu diari estatal, el Rodong Sinmun, en què Pyongyang advoca per posar fi a la confrontació entre les dues Corees i obrir una “nova era de reunificació” sense la presència del partit conservador sud-coreà al poder, on s'ha instal·lat en els últims deu anys, una dècada en la qual els llaços intercoreans s'han deteriorat enormement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona