Política

Berlín i París es mostren disposats a una reforma de la UE “sense tabús”

Merkel té “total confiança” en el nou líder francès

El successor d'Hollande es proposa revitalitzar l'eix francoalemany per tal de poder refundar Europa

Emmanuel Macron i Angela Merkel van aprofitar la primera trobada, tots dos com a líders, per mostrar sintonia i predisposició a treballar junts, fins i tot en allò que fins ara la cancellera es resistia a fer: tocar els tractats europeus. “Tots dos estem convençuts de la necessitat de refundar realment Europa”, va assegurar Macron després de la primera reunió, d'una hora llarga, a la seu de la cap del govern de Berlín. L'eix francoalemany ha de ser l'instrument necessari per a aquesta reforma, en què, segons Macron, “no hi haurà tabús”.

Merkel, al seu costat, semblava que seguia la seva consigna de no negar-s'hi, d'entrada, i mirar de guanyar temps. “Primer hem de saber què cal canviar. I, quan en tingueu la certesa, Alemanya estarà disposada a fer-ho”, va dir, i tot seguit va parlar d'un full de ruta, perquè “no serà una cosa que s'aconsegueixi d'avui per demà”.

Macron va presentar França com “l'únic gran país d'Europa que no ha aconseguit combatre el gran problema de l'atur”, molt d'acord amb el seu compromís d'aplicar les reformes que calguin. Merkel, per la seva banda, es va mostrar com una líder experimentada, que ja és el quart president francès que rep –després de Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i François Hollande– i que sap que la bona salut de l'eix francoalemany està per sobre de personalismes. Cal una relació “de plena confiança” i una “estreta cooperació”, va dir, perquè, d'això, en depèn el benestar dels dos països. “A Alemanya només li van bé les coses quan hi ha una França forta”, hi va afegir.

Eufòria postelectoral

“Tinc confiança total en el president Macron”, havia dit Merkel unes hores abans de la trobada amb el seu nou company de lideratge en l'eix francoalemany, a qui s'esperava que plantegés quines són les seves prioritats i com pensa fer realitat el compromís de reactivar l'economia francesa. “Seria l'última persona que diria a França què és el que ha de fer”, va insistir, i va assegurar que Berlín no anirà amb aires de “setciències” a dir al president francès per on ha d'anar.

La cancellera va fer aquest pronunciament des de la seu de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), en un dilluns de nou triomfant per a ella i per al seu partit, que diumenge es va apuntar la seva tercera victòria seguida en unes regionals –del total de tres comicis celebrats aquest any–, aquest cop al land del Rin del Nord-Westfàlia. Merkel estava pletòrica i contenta, perquè, a més de guanyar la CDU, han recuperat empenta els seus socis naturals, el Partit Liberal (FDP), actualment fora del Parlament federal. La CDU domina l'any electoral, mentre que el Partit Socialdemòcrata (SPD) del seu rival en les eleccions generals del mes de setembre, Martin Schulz, va de derrota en derrota.

En aquest context, el gir dretà que va fer ahir Macron designant primer ministre Édouard Philippe era una bona notícia més per a la cancellera en un dilluns postelectoral en què, de nou, els conservadors alemanys eren els guanyadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona