Política

Trump es compromet amb la pau però no concreta com

El president dels EUA diu que “farà tots els possibles” per intentar aconseguir-la, després de trobar-se amb Netanyahu i Abbas

Va fer una ofrena floral al Museu de l'Holocaust de Jerusalem

El president dels Estats Units, Donald Trump, va expressar ahir la intenció de fer “tots els possibles” per intentar aconseguir la pau entre israelians i palestins, i va assenyalar que creu que les parts estan compromeses a aconseguir aquest acord, si bé no va fer propostes concretes. “Em comprometo a intentar aconseguir un acord de pau entre israelianes i palestins i pretenc fer tots els possibles per ajudar-los a aconseguir aquest objectiu”, va declarar Trump al final de la seva trobada amb el president palestí, Mahmud Abbas, a Betlem (Cisjordània), setmanes abans que es compleixi el 50è aniversari de la captura per part d'Israel de Cisjordània. “El president Abbas m'assegura que està disposat a treballar cap a aquest objectiu amb bona fe, i el primer ministre Netanyahu ha promès el mateix. Estic desitjant treballar amb aquests líders cap a una pau duradora”, va manifestat Trump.

Sense cap estratègia

Encara que el president nord-americà havia parlat sovint, en els mesos previs a assumir el càrrec de president, sobre el seu desig d'aconseguir el que ell anomena “l'acord final”, no ha formulat cap estratègia per aconseguir-ho.

El president dels EUA va criticar també els procediments de l'Autoritat Nacional Palestina: “La pau mai no podrà arrelar en un lloc on la violència és tolerada, finançada i fins i tot recompensada.”

Per la seva banda, Abbas, que també es va declarar decidit a aconseguir un acord per a tots els palestins però tampoc va donar detalls de com aconseguir-ho, s'hi va adreçar amb aquests termes: “M'agradaria reiterar el nostre compromís per cooperar amb vostè per aconseguir la pau i forjar un acord històric de pau amb els israelians.” I sobre el terrorisme va afegir: “M'agradaria reiterar la nostra voluntat de continuar treballant amb vostè com a socis en la lluita contra el terrorisme a la nostra regió i al món.”

Trobada amb Netanyahu

Aquesta entrevista va tenir lloc a Betlem després que Donald Trump i la seva esposa Melania, procedents de Jerusalem, fessin una ofrena floral en record dels sis milions de jueus morts en la Segona Guerra Mundial al Museu de l'Holocaust, lloc on el mandatari va demanar que no es repeteixi “mai més”. “No hi ha paraules que puguin descriure les hores més negres de la història. Vides precioses d'homes, dones i nens que es van extingir en un intent sistemàtic d'eliminar la vida jueva. Com va dir Elie Wiesel, «hem de ser testimonis», ja que només si recordem podem evitar que l'agonia es repeteixi”, va assenyalar Trump.

El president, que es va referir a l'Holocaust com “el major crim contra Déu i els seus fills”, va transmetre el desig d'“honorar totes i cadascuna de les vides segades d'una manera tan cruel” i va destacar que “a través de la persecució, l'opressió i la mort, el poble jueu ha florit”. Als Trump els van acompanyar el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, la seva esposa, Sara, i el director del museu, Avner Shalev.

Avui els rebrà Francesc

Avui seran rebuts a Roma pel papa Francesc, en una reunió a la qual arriben amb opinions diametralment oposades sobre temes com ara la immigració i el medi ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona