Per convicció i «per fer la punyeta»?

El termòmetre marcava al voltant dels quatre graus al migdia i la pluja intentava aigualir la festa als veïns de Maspujols, que, tot i això, no es van voler quedar a casa. Una vela instal·lada a la plaça de la Vila, just davant de l'Ajuntament, donava a entendre que ahir no era un diumenge qualsevol. Els carrers estaven gairebé buits, però de fons se sentia una música d'ambient que guiava tant veïns com visitants cap el col·legi electoral improvisat. Pancartes que cridaven els veïns a exercir el vot i una senyera de grans dimensions que onejava de la finestra d'un edifici de la plaça, i reivindicava, simbòlicament, la independència, complementaven el paisatge electoral i festiu d'ahir en aquest municipi del Baix Camp.

Amb estufes als peus perquè el fred no calés el cos, la quinzena de voluntaris que van contribuir a fer possible la consulta en aquest municipi van fer torns durant tot el dia perquè tothom pogués exercir el seu dret a vot. Tot i saber que la consulta popular no és de caràcter vinculant ni té validesa legal, al final van ser un 38,64% dels veïns els que es van animar a fer-ho.

Els veïns –la majoria gent adulta i gent gran–, que des de les nou del matí van anar dipositant les paperetes a l'urna arribaven aixoplugats amb els paraigües i s'arraconaven després, per poder discutir la jugada amb la família, amics i veïns. Així doncs, la sobirania del poble català i la climatologia van ser els dos únics temes de conversa ahir a Maspujols. De fet, fins i tot veïns de nuclis propers, com per exemple les Borges del Camp, van desplaçar-s'hi per poder viure en directe l'esdeveniment i començar a agafar la idea de com preparar la consulta del seu municipi. Altres persones, filles de Maspujols, es lamentaven d'estar empadronats en un altre poble i no poder votar.

Amb tot, la màxima afluència de votants es va concentrar a la tarda, amb motiu de l'activitat preparada per a La marató de TV3, que va fer sortir la gent al carrer.

Maspujols és un dels tres municipis del Baix Camp on ahir la ciutadania va votar lliurement a favor o en contra de la independència de Catalunya. L'alcalde, Josep Rabascall, va fer la feina a primera hora. A diferència del que ha passat a Montbrió del Camp, a Maspujols l'Ajuntament ha donat suport a la consulta.

Els autèntics protagonistes, però, van ser els veïns del poble que van decidir exercir el dret democràtic al vot. Un senyor d'edat avançada va explicar, orgullós, que anava a votar perquè «el que volen és que tinguem un pensament únic», i irònicament hi va afegir: «Voto per fer la punyeta als de Madrid.» En canvi, la Roser Rosich va ser més reservada: «El vot és molt personal, però el dia d'avui és molt important, perquè ens podem expressar.» Va explicar que el fill ja havia votat i que la filla no ho ha pogut fer perquè viu a l'estranger.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona