El Maresme diu «sí», però queda lluny de l'índex de participació d'Arenys de Munt

El vot afirmatiu supera en tots els casos el 93% dels vots

«Sí» a la independència de Catalunya. Un «sí» clar, contundent i en tots els municipis amb més del 90% dels vots emesos. Però un «sí» condicionat a una participació significativament més baixa –hi ha casos en què supera els 25 punts– que l'aconseguida fa tres mesos per Arenys de Munt en una jornada que molts al Maresme somiaven superar. En tot cas, però, les nou poblacions incloses en la primera fornada de municipis del Maresme que organitzen consultes populars es mostraven prou satisfetes amb els resultats i les plataformes valoraven en tots els casos la normalitat, l'ambient festiu de la jornada i el fet que no s'hagin produït manifestacions contràries al referèndum que haguessin pogut afectar el seu funcionament.

Més gran, pitjor resultat

Premià de Mar, el municipi més gran en nombre d'habitants que participava en el referèndum ha estat el que també ha obtingut un resultat de participació més petit. Dels 23.038 ciutadans censats, tan sols 3.527 s'han acostat als col·legis electorals fet que suposa un 15,3% de participació. Tot i això, la població ha fet bandera de com el col·lectiu d'immigrants magrebins, amb una significativa representació al municipi, s'ha implicat en la consulta. Un fet que ha traspassat fronteres i que ha recollit en imatges la coneguda cadena de televisió Al-Jazeera. Per la seva banda, el municipi veí de Premià de Dalt també ha tingut un resultat inferior al 20%. Un 19,6% de ciutadans han participat en la jornada reivindicativa.

A l'altre extrem se situa Sant Pol de Mar, que amb un 31,8% ocupa el primer lloc en nombre de participants, seguit a molt poca distància per Vilassar de Dalt, amb un 30,87% del total del cens. La resta de poblacions no ha superat la barrera del 30% i es mouen entre el 21,3% del Masnou al 26,7% d'Arenys de Mar. Enmig hi apareixen Argentona, també amb un 26,7%, Tiana, amb un 26,3% i Canet de Mar amb un 25,9%.

El «no», residual

El missatge àmpliament difós per les plataformes sobiranistes que cridava a la participació de les consultes fos quin fos el posicionament no ha estat prou ben acceptat pels partidaris del «no». En aquest sentit, en cap dels nou municipis maresmencs el vot negatiu ha superat el 4,5%. Els vots en blanc també es mantenen per sota d'aquest nivell i els vots nuls són purament residuals.

Els membres de les diverses plataformes van aprofitar ahir per celebrar els resultats obtinguts i van coincidir a destacar que la victòria indiscutible del «sí» justificava amb escreix l'esforç realitzat en les últimes setmanes. A més, van esperonar els municipis que encara no s'han decidit a organitzar també consultes populars perquè «la taca d'oli de la participació» arribi a tot el territori català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.