Participació desigual a les capitals de Ponent

Tàrrega recull un 22% de participació i les Borges, un 30%

La jornada d'ahir va ser festiva i tranquil·la a tots els pobles de les comarques de Lleida. Alguns organitzadors dels pobles més petits van destacar la feina dels Mossos d'Esquadra. A l'Albi (Garrigues) van passar quatre vegades durant la jornada per comprovar que tot anava bé. A Alcarràs (Segrià) es va presentar al lloc de les votacions un home que es va identificar com a militant de la Falange per vigilar la jornada. La cosa no va anar més enllà d'un lleuger intercanvi verbal. A Artesa de Lleida (Segrià) els cartells de propaganda van aparèixer al matí pintats. Els organitzadors ho van atribuir a una bretolada de la canalla del poble. «Ha estat una jornada festiva i plena d'il·lusió, només per això ja valia la pena fer-la», va explicar al vespre Jaume Huguet, de Tàrrega Decideix.

El sí va superar el 95% dels vots arreu. A Tàrrega, la ciutat més gran de Ponent on ahir es feia el referèndum, esperaven a l'inici més participació del 22% aconseguit, però consideren que és prou alta com per «donar des de la societat civil un toc d'atenció a la classe política». A les Borges Blanques (Garrigues) es va aconseguir un 30%. Jordi Mir, de la plataforma Garrigues Decideix, va dir que l'ampliació del padró amb els joves de 16 i 17 anys i els immigrats ha fet disminuir els percentatges de participació, «però com a declaració d'intencions està molt bé que ho haguem fet». En canvi, als pobles petits la participació s'ha disparat fins al 40%. El Solsonès és un exemple d'aquest comportament diferent: a Solsona la participació ha estat del 26,67% i als altres dos pobles de la comarca superava clarament el 40%: 43,9% al Pinell i 42,7% a Clariana de Cardener.

Immigrats i menors de 18 anys

Al vespre, alguns organitzadors de les comarques de Lleida van comentar que un dels col·lectius més abstencionista havia estat el dels joves de 16 i 17 anys. Tenien per primer cop l'oportunitat de votar, però pocs ho van fer. «Això ens ha demostrat que una de les tasques que tenim davant és convèncer aquest col·lectiu, i també el dels immigrats», comentava un portaveu de Tàrrega Decideix.

El col·lectiu immigrat ha tingut un comportament desigual. Al municipi d'Alcarràs es van presentar bastants a les votacions, segons va explicar un dels organitzadors, mentre que a Arbeca, Tàrrega i les Borges en van ser pocs, segons els organitzadors.

Pel que fa a la gent gran, en aquestes votacions han participat fins i tot dos padrines centenàries (Carme Rabés del Palau d'Anglesola i Teresa Alsinet de les Borges, totes dues de 100 anys d'edat), i s'han trencat alguns tòpics: «Pensàvem que en vindrien pocs, per por, però resulta que han respost molt bé», ha explicat un dels organitzadors de la consulta a Pinell del Solsonès. En canvi, en altres municipis, sí que s'ha trobat a faltar la presència de la gent gran, «que ha estat, potser, una mica reticent per por d'haver de presentar el DNI en una votació com aquesta», han dit des de Corbins Decideix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona