Política

“El planeta, primer”

Activistes anti-G-7 preparen una manifestació contra la cimera que tindrà lloc avui a Sicília

Les ONG denuncien l’incompliment dels acords de la conferència de París i reclamen una acollida digna als immigrants

Al marge de la cimera dels poderosos, els activistes s’esforcen per fer sentir la seva veu a Sicília. La vigília de la gran manifestació No G-7, que ha de tenir lloc avui a l’illa mediterrània, col·lectius i associacions escalfaven motors ahir a la platja de Giardini-Naxos, localitat turística a cinc quilòmetres de Taormina.

Greenpeace va plantar damunt la sorra una reproducció de l’Estàtua de la Llibertat de quatre metres d’alçària. L’estàtua duia una armilla salvavides per denunciar l’increment del nivell del mar que es derivarà de l’escalfament del planeta. “Mirem d’enviar un missatge simple als líders: no pot ser que no respectin els compromisos adquirits fa dos anys en la conferència de París sobre el clima”, explica Luca Iacoboni, representant de l’ONG ecologista a Itàlia. “I si els EUA no respecten els compromisos, demanem als altres països que tirin endavant, perquè la resposta del món a l’«America, first» ha de ser: «El planeta, primer»”, hi afegeix Iacoboni.

Una mica més enllà, a la plaça de l’Ajuntament de Giardini-Naxos, la resistència anti-G-7 intenta organitzar-se. “No ens fem il·lusions, sabem que el combat està perdut i que la immensa majoria dels mitjans han orientat les seves antenes cap al turó [on té lloc la reunió dels líders mundials]”, lamenta Gianfranco Crua, president de Carovane Migranti.

Comerços tancats

Militant a favor d’una acollida digna als immigrants que arriben a Itàlia, Crua es fixa en el “fracàs” de l’exemple mexicà. “Allà [als EUA], han construït murs, però no ha servit de res, perquè des de llavors el nombre d’immigrants no ha fet sinó augmentar”, hi afegeix.

Imed Soltani, de l’associació La Terra per a Tots, porta una altra denúncia a la contracimera: el parador dels 5.000 immigrants desapareguts al Mediterrani des de la revolució tunisiana del 2010-2011. “Volem saber la veritat”, crida, megàfon en mà, aquest tunisià de 42 anys. Mentrestant, l’alcalde de Giardini-Naxos, Pancrazio Lo Turco, ha ordenat a tots els comerciants del municipi que tanquin les portes fins que no s’hagi acabat la gran manifestació d’avui del No G-7, tot i que els organitzadors de la protesta asseguren que la marxa serà pacífica i que només pretenen donar veu als desvalguts del món.

Botigues i restaurants tenen prohibit vendre begudes alcohòliques i molts ja van començar ahir a segellar aparadors en previsió de possibles aldarulls. N’hi ha que han reforçat les proteccions per por que es repeteixi la violència que va marcar una manifestació semblant durant la cimera del G-7 del 2001 a Gènova. En aquella ocasió, un manifestant antiglobalització, Carlo Giuliani, va ser abatut per un tret de la policia en els violents enfrontaments que van esclatar durant la protesta. Els organitzadors de la marxa d’avui calculen que hi participaran unes 3.500 persones. Els comandaments policials asseguren que no tenen motius per pensar que la manifestació degenerarà en violència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona