Política

Les arrels de la ira

Manchester es pregunta què va portar Abedi, fill de refugiats nascut i criat a Anglaterra, a atacar els seus conciutadans

La policia reprèn la col·laboració amb els EUA i busca una bomba bessona a la de l’atemptat

“Em costa d’entendre com una persona nascuda a Manchester, criada aquí, ha pogut cometre un acte bàrbar com aquest”, es pregunta el Graeme en referència al terrorista que es va immolar dilluns al Manchester Arena, amb un resultat de 22 morts i 66 ferits. “Nosaltres vam acollir la seva família quan escapava del seu país i no tenia a on anar”, diu. Els pares de Salman Abedi van arribar a Manchester als anys 80 fugint del règim de Gaddafi. “Aquí van néixer els seus fills, el pare va poder treballar aquí i formar una família i va poder enviar el seus fills a una escola”, hi afegeix. El Graeme és a la plaça de Santa Anna, al centre de Manchester, on hi ha el memorial de les víctimes.

Va néixer a Manchester i té tres fills entre els 20 i els 25 anys, edats similars a les dels fills de Ramadan Abedi, el pare del suïcida. I no obstant això, uns han crescut estimant Manchester i d’altres odiant-lo. Algunes fonts apunten que Salman Abedi pertanyia a una banda criminal juvenil, que era una persona agressiva i radical, que li van prohibir l’entrada a la mesquita per les seves idees extremistes. Els últims mesos un amic seu va ser assassinat per una banda rival als carrers de Manchester.

Tres dels quatre fills de Ramadan Abedi estan arrestats a Manchester i a Líbia, a més del mateix Ramadan. Un excompany d’escola de Hashem, el fill petit, detingut a Trípoli, explica que aquest va deixar l’escola quan tenia 14 anys per marxar a lluitar a Líbia, al costat dels insurgents contra el règim de Gaddafi i que, quan va tornar, “era molt més islàmic i vestia la roba pròpia del salafisme”. Salman, el suïcida, també va lluitar a Líbia quan tenia 16 anys. Després va tornar a l’escola.

Segons el ministre de Seguretat, Ben Wallace, al Regne Unit hi ha entre 12.000 i 18.000 persones en aquesta categoria, joves que han estat seguits per la policia. Joves que no se senten del tot integrats en la societat, atrapats entre dues cultures. Els experts consideren que tots tenen en comú la joventut, que són fills d’immigrants, han fet algun viatge al seu país d’origen i en algun moment han expressat les seves idees extremistes a familiars.

La policia va reprendre ahir la col·laboració amb els EUA després de suspendre-la durant 24 hores per les filtracions dels últims dies. Està tractant de reconstruir tots els moviments i connexions de Salman Abedi abans que, dilluns, es colés al concert d’Ariana Grande i atemptés contra conciutadans seus. La policia creu que hi podria haver una altra bomba bessona que hauria pogut fabricar fins i tot el mateix suïcida i que estaria en mans dels seus companys, que podrien atemptar en qualsevol moment. Per això es manté el nivell màxim d’alerta terrorista a tot el país i s’estan incrementant les mesures de seguretat. La policia va realitzar ahir dues batudes a pobles propers a Manchester i va detenir una altra persona. Ja són vuit els sospitosos sota custòdia, d’entre 18 i 38 anys. Entre ells, el germà gran del terrorista, Islam, de 24 anys. A més, a Líbia hi ha detinguts Ramadan, el pare, i Hashem, el germà petit, que ara té 20 anys i que estava al corrent dels plans de Salman. Segons el vicecomissari de la policia, Mark Rowley, el cos ja ha detingut “la major part de la xarxa terrorista” i ha fet un progrés “immens”, però continuen buscant la possible bomba bessona. També va anunciar que hi haurà més detencions.

12.000
persones
amb risc de radicalitzar-se ha deixat de seguir la policia britànica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona