Política

Regne Unit

L’amenaça gihadista

Manchester recupera vida

La policia britànica diu que té pràcticament desarticulada la xarxa que va ajudar el suïcida

El nombre de detinguts s’eleva a onze, després de la detenció de dos nous sospitosos durant la nit de divendres a dissabte

A la plaça de Santa Anna, al centre de Manchester, hi ha una cua inacabable que va de punta a punta de l’espai. Hi deu haver un centenar de persones amb flors a les mans que estan esperant el seu torn per deixar-les al memorial en record de les 22 víctimes de l’atemptat. Als carrers del centre de la ciutat es veu molta gent que camina amb un ram a les mans. Es dirigeixen a la plaça de Santa Anna. Hi ha multitud de gent al carrer Market, on hi ha botigues. Des de l’atemptat, a tots els aparadors hi ha l’eslògan I Love Manchester (‘estimo Manchester’). Està imprès també en samarretes, com l’abella, que és el símbol de la ciutat i que aquests dies molta gent s’està tatuant al cos. Sembla que Manchester ha recuperat la normalitat i la vida per primer cop des de l’atemptat suïcida de dilluns a l’Arena de Manchester, que va deixar 22 morts i 70 ferits. Ha estat una setmana molt dura.

Es pot veure també molta policia armada caminant entre la gent amb la mirada atenta. Hi ha diversos esdeveniments multitudinaris aquest cap de setmana a Manchester. Durant tots dos dies, hi ha proves d’atletisme amb esportistes olímpics i paralímpics als principals llocs emblemàtics de la ciutat. I, sobretot, avui diumenge, se celebra la mitja marató de la ciutat, en què participaran 30.000 persones. La policia tracta de garantir la seguretat de la gent.

La primera ministra britànica, Theresa May, va decidir, ahir, reduir el nivell d’alerta terrorista de crític a sever, que indica que un atac és altament probable, i no imminent com fins ara. May va decidir apujar l’alerta dimarts, el dia després de l’atemptat, quan la policia va declarar que creia que l’atacant, Salman Abedi, de 22 anys, no va actuar sol i que formava part d’una xarxa terrorista.

La investigació s’ha centrat a definir tots els moviments d’Abedi abans d’immolar-se en el concert d’Ariana Grande i també totes les persones que el van ajudar. Les últimes hores, la policia ha afirmat que estava molt satisfeta per l’evolució de la investigació. El cap de la policia de Manchester va declarar que pràcticament ja han completat el puzle de la xarxa terrorista a què pertanyia Salman Abedi. També va dir que encara es podrien produir més detencions.

La matinada de divendres a dissabte, la policia va detenir dues persones més, d’entre 20 i 22 anys, en un pis situat a la zona de l’Arena, on es va produir l’atemptat. El nombre de detinguts sota custòdia policial és d’onze, entre ells el germà gran del suïcida, Ismail Abedi, de 24 anys. També ha perdut força la possibilitat que existís un artefacte idèntic al que va fer servir el terrorista. Tot i que ha baixat el nivell d’alerta, May va decidir mantenir el desplegament fins demà, quan acabi aquest llarg cap de setmana.

També ahir, però a Londres, una falsa amenaça de bomba va obligar a evacuar el teatre Old Vic mentre s’hi representava Woyzeck, protagonizat per John Boyega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA