Política

El G-7 acaba a Itàlia sense un acord pel canvi climàtic

Trump marxa de la cimera de Taormina sense ratificar el compromís de París i sense fer roda de premsa

L’única entesa real entre els set països participants ha estat contra el terrorisme

No hi ha hagut sorpreses. La cimera del G-7 de Taormina ha servit per evidenciar el que ja se sabia: que els Estats Units liderats per Donald Trump van per lliure i estan disposats a fer poques concessions. En la declaració final presentada ahir, el més significatiu va ser que França, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, el Japó i el Canadà van ratificar el compromís amb l’acord de París per lluitar contra el canvi climàtic i, els EUA, no.

Per evitar una confrontació oberta, els líders de la resta dels països més industrialitzats van decidir optar per una forma de cortesia: deixen més temps als Estats Units perquè hi reflexionin. “Prendré la meva decisió final sobre l’acord de París la setmana que ve!”, va respondre via Twitter Trump, que no es va quedar ni tan sols als actes finals i va evitar, com de costum, els periodistes.

Qui va parlar més clar sobre la qüestió va ser la cancellera alemanya Angela Merkel, que va definir “molt insatisfactori” el nul resultat obtingut sobre el canvi climàtic. “Les negociacions sobre el clima han estat sis contra un, set contra un si hi incloem la Unió Europea”, va dir. La líder alemanya ha estat l’única que ha plantat cara al president dels EUA.

Trump ha marcat, del tot, el ritme i l’agenda d’aquest G-7. Les seves sortides de to constants i la poca predisposició a dialogar i a treballar en equip l’han convertit en protagonista. El magnat va arribar tard a les reunions i ni tan sols es va posar els auriculars per escoltar la traducció durant els discursos en italià de l’amfitrió, el primer ministre Paolo Gentiloni.

Els pocs acostaments de posicions dels Estats Units no han estat fets pel president, sinó pel seu seguici de laboriosos i soferts assessors, que també miren d’apagar els incendis que els estirabots del seu cap provoquen.

És el cas de la condemna a Rússia per l’annexió de Crimea, que va comportar la seva expulsió de l’aleshores G-8 el 2014. Enmig del remolí d’escàndols sobre les relacions del Kremlin amb la Casa Blanca, els assessors de Trump l’han convençut de subscriure la declaració que reafirma “l’absolut suport a la independència territorial i a la sobirania d’Ucraïna”.

L’únic acord real ha estat el que es va signar el primer dia contra el terrorisme. La resta d’estats membres del G-7 han presentat el bloqueig del president nord-americà, que va basar la seva campanya electoral en l’atac als immigrants i en la defensa del proteccionisme, com l’impediment per arribar a una entesa de mínims en immigració i lliure mercat.

Però creure que Trump és l’únic culpable de la inconsistència dels acords del G-7 seria hipòcrita i reduccionista: la resta de països, d’una manera més diplomàtica, i exceptuant el canvi climàtic, tampoc han estat capaços d’arribar a cap entesa significativa entre ells. Itàlia va decidir celebrar la cimera a Sicília per conscienciar sobre el drama de la immigració. I la trobada s’ha acabat sense ni una mesura concreta per solucionar l’emergència permanent.

LA FRASE

Les discussions sobre el clima han estat molt difícils, per no dir gens satisfactòries
Angela Merkel
cancellera alemanya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”