Política

Suport al procés sobiranista

Reforç civil a la via unilateral

L’ANC, Òmnium i l’AMI insten el govern a anunciar la data i la pregunta del referèndum

Sostenen que el rebuig de Rajoy a la via pactada canvia l’escenari i garanteixen mobilitzacions

Les entitats donen per fet que els comuns faran pinya
“Podrem superar totes les dificultats”, proclamen

“Ha arribat el moment de donar pas a la segona part de l’expressió «referèndum o referèndum»”, constatava el president de l’ANC, Jordi Sànchez. Les cúpules de l’Assemblea, Òmnium Cultural i l’AMI es van reunir ahir conjuntament de manera extraordinària per donar per acabada la via de la votació acordada i reclamar que el govern fixi la data i la pregunta del referèndum, un moviment que els de Carles Puigdemont faran els propers dies. Amb aquesta trobada d’excepció i la redacció d’un manifest unitari, les entitats independentistes reforçaven el trànsit a la unilateralitat remarcant que defensaran el referèndum des del carrer quan faci falta. El mateix Sànchez parlava d’una “mobilització ciutadana sense precedents i persistent.” “El poble de Catalunya estarà a l’altura d’aquest moment històric, les entitats sobiranistes estarem al peu del canó, d’on no hem sortit mai”, subratllava el president d’Òmnium Cultural.

Sota el sol endimoniat del migdia, el secretariat nacional de l’ANC, la junta directiva i les presidències territorials d’Òmnium i l’executiva de l’AMI van comparèixer al CCCB per solemnitzar el final de l’intent per acordar el referèndum després del no del president espanyol, Mariano Rajoy, a negociar els termes i les condicions del referèndum, com li havia proposat Puigdemont per carta.

“El no rotund és un canvi d’escenari important. El panorama ha canviat i nosaltres hem de canviar també les nostres actuacions,” assenyalava la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras. El final epistolar de la votació acordada empeny el procés d’independència cap a un terreny desconegut per les amenaces reiterades del govern espanyol a utilitzar tots els mitjans per impedir la votació, d’una banda, i la determinació del govern i dels partits independentistes per tirar-lo endavant, de l’altra.

18 cops rebutjat

Les entitats reforçaven aquest trànsit declarant el suport a les institucions del país que han d’executar l’exercici del dret a l’autodeterminació: el govern, pel que fa a l’organització i el Parlament, pel que fa a l’aprovació de la llei de transitorietat que ha d’emparar el referèndum i la posterior desconnexió en cas de victòria del sí.

En el manifest, les entitats independentistes subratllen que el referèndum ja ha estat rebutjat 18 vegades: “Un nou no que reflecteix tristament però molt nítidament la manca de voluntat de les altes institucions de l’Estat per cercar una via de diàleg honest i fructífer.” L’ANC, Òmnium i l’AMI denuncien la “intransigència” i la “posició estàtica d’un govern espanyol que no està disposat a buscar una sortida pactada i dialogada amb Catalunya.”

I l’univers dels d’Ada Colau? Les entitats donen per fet que els comuns no faran marxa enrere.

Sobiranisme ampli

“Estem convençuts que el conjunt del sobiranisme se sentirà aquest referèndum com a propi”, va sentenciar Cuixart. “Compartim el convenciment que en el referèndum hi serem tots els demòcrates del país,” hi va afegir Sànchez, recordant que els comuns també són expressió d’entitats ciutadanes “que han estat punta de llança per a la transformació dels drets i les llibertats.” Catalunya en Comú decidirà al juliol si avala el referèndum unilateral i Podem es decanta per donar-hi suport com a mobilització ciutadana, però no com a eina per a una decisió vinculant, com va deixar clar el secretari general de la formació violeta, Pablo Iglesias, i ha manifestat Albano Dante Fachín de cara al debat intern que tancaran el 9 de juny per definir la seva posició.

Mobilitzacions a punt

“Demanem als partits polítics democràtics i favorables al referèndum que assumeixin d’una manera immediata l’impuls definitiu i els acords necessaris per a la celebració del referèndum, d’acord amb el mandat del mateix Parlament de Catalunya”, van manifestar les entitats independentistes en l’escrit. Les tres van evitar fixar un límit temporal per demanar que el govern anunciï la data i la pregunta del referèndum. Tanmateix, la declaració insta l’executiu a fer l’anunci “sense més dilacions que les converses d’urgència que es puguin produir amb les formacions polítiques i socials del país.” Un temps breu, per tant.

Davant de la incertesa sobre la resposta de Madrid que pot generar l’anunci de la data i de la pregunta i totes els passos posteriors, les entitats prometen encarrilar les mobilitzacions. “Amb la força que tenim anant tots junts podrem superar totes les dificultats”, proclamen.

Les entitats volen engegar una campanya conjunta a favor de la constitució de l’estat català en què els partits independentistes preveuen convergir amb les seves pròpies. No obstant això, Sànchez va subratllar la necessitat que el govern asseguri que el referèndum tindrà garanties tant per als partidaris com per als contraris a la independència. “El govern ha de tenir un paper de neutralitat pel que fa a les opcions del referèndum,” va recordar.

LES FRASES

Les entitats assumim el compromís d’arribar de manera ferma i coherent al final del trajecte
Ens comprometem a estar tantes vegades com faci falta al carrer
Jordi Sànchez
PRESIDENT DE L’ANC
El poble de Catalunya estarà a l’altura d’aquest moment històric. Les entitats sobiranistes estarem al peu del canó
President, ara és l’hora de tenir data i pregunta. No podem esperar més
Jordi Cuixart
PRESIDENT D’ÒMNIUM CULTURAL
El no rotund és un canvi d’escenari important. El panorama ha canviat i nosaltres hem de canviar també les nostres actuacions
La responsabilitat de tirar endavant és del govern. Les entitats estarem al seu costat
Neus Lloveras
PRESIDENTA DE L’AMI

La Federació Sindical Mundial

La Federació Sindical Mundial va aprovar una resolució en què defensa la celebració d’un referèndum sobre la independència a Catalunya encara que l’Estat espanyol no l’autoritzi. Així ho va assegurar en un comunicat la Intersindical-CSC que, de fet, és qui va presentar el text. La federació “dona suport al dret del poble de Catalunya a decidir el seu futur, amb o sense el permís del regne d’Espanya,” segons el redactat, “perquè es tracta de democràcia popular”. Per aquesta federació, que aplega cent milions de treballadors, el dret a vot és un principi “bàsic i fonamental de qualsevol societat justa i democràtica.”

La resolució aprovada també fa referència a les grans manifestacions independentistes de les diades i recull els resultats de les eleccions del 27-S, a partir de les quals es va formar una majoria independentista al Parlament, i remarca que els partits i les institucions catalanes han demanat fins a 18 vegades la celebració d’un referèndum i que la resposta del govern espanyol sempre ha estat negativa. Un cop arribats en aquest punt, la resolució sosté que el poble de Catalunya “ha demostrat que vol decidir el seu futur polític com a nació.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid