Política

Els serveis secrets no van fer cas dels avisos sobre el terrorista de Manchester

L’espionatge britànic inicia una investigació interna per determinar per què no es controlava Adebi

May decideix rellançar la seva campanya electoral

L’MI-5, el servei d’espionatge interior britànic, ha decidit iniciar una investigació interna després de saber que havien rebut fins a tres avisos sobre la perillositat de Salman Adebi, el suïcida del Manchester Arena, i que tots van ser ignorats. Ha transcendit que l’MI-5 ha obert fitxers de 23.000 persones que suposadament donen suport al gihadisme però només en poden seguir 3.000 i han de decidir quins son els més perillosos. O sigui que en descarten 20.000. Salman Adebi estava entre aquests 20.000. També Michael Adebolajo i Michael Adebowale, el dos assassins del soldat Lee Rigby, a qui van intentar decapitar el 2013 al barri de Woolwich, a Londres. Adebi va ser seguit pels serveis secrets quan als 16 anys va anar a lluitar a Líbia al costat dels islamistes. Adebi va néixer a Manchester, però els seus pares eren refugiats libis que havien fugit del règim de Gaddafi als anys vuitanta. Després, el jove va tornar i va estudiar empresarials a la universitats de Salford, i va deixar de ser seguit per la policia. L’any 2015 va ser expulsat de la mesquita de Didsbury, a Manchester, per les seves idees extremistes. Algunes fonts indiquen que pertanyia a una banda criminal integrada principalment per fills de refugiats libis. El diari Daily Mail va més enllà i diu que l’FBI va avisar el 2015 que Adebi pertanyia a una cèl·lula terrorista d’Estat Islàmic al nord d’Àfrica.

També s’ha filtrat una carta enviada per un alt cap de la policia que alertava Theresa May, llavors ministra de l’Interior, dels riscos de les seves retallades. En els sis anys que May va ser ministra de l’Interior del govern de Cameron, del 2010 al 2016, es van retallar 20.000 agents de policia, un 4% cada any. Pel que fa a la investigació, ahir va ser detingut un jove de 23 anys al sud d’Anglaterra que eleva a 14 el nombre d’arrestats per la seva relació amb la xarxa de la qual formava part Adebi. Tot i que la policia va dir que gairebé l’havia desarticulat, encara no està tancada del tot. A Manchester ahir hi va haver un homenatge a les víctimes a les 22.33 hores, just una setmana després de l’atemptat.

D’altra banda, Theresa May ha decidit rellançar la seva campanya electoral per la impopularitat del manifest electoral dels conservadors presentat el 18 de maig. El principal punt de controvèrsia és el batejat com a “impost de la demència”, amb què es pretén fer pagar l’assistència social als jubilats propietaris de cases valorades en més de 160.000 euros. Va perdre suport sobretot entre els majors de 55 anys, que són el gruix del seus votants. La diferència entre conservadors i laboristes s’ha reduït de 22 punts a només 9. May recuperava ahir el discurs del Brexit i defensava que ella és la millor líder per negociar amb la UE.

LA FRASE

No obligarem ningú a vendre casa seva per pagar l’assistència social
Theresa May
primera ministra britànica


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona