Política

Parlon es posa “a disposició” de Sánchez per entrar a l’executiva d’un PSOE que “giri a l’esquerra” i reconegui la “pluralitat” nacional

La responsable de Política Municipal del PSC i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet creu que la futura direcció del PSOE “ha de respectar el territori, però també reflectir la pluralitat del partit”

La responsable de Política Municipal del PSC, Núria Parlon, ha dit estar “a disposició” del líder del PSOE, Pedro Sánchez, si decideix comptar amb ella per a la nova executiva del partit que, segons el seu parer, ha de tenir “valentia” en assumptes com la plurinacionalitat i fer un “gir a l’esquerra”. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet s’ha mostrat confiada que la victòria de Sánchez a les primàries suposarà un “revulsiu” per al PSOE, que ara està “en millors condicions de poder representar-se davant el conjunt de la ciutadania, oferint un projecte creïble, rigorós, basat en l’eix de l’esquerra i diferenciat del PP”. 

Parlon, una de les dirigents més destacades del PSC que es van posicionar obertament a favor de Sánchez, ha considerat que el seu triomf permet “recuperar la il·lusió de les bases” i quedar “molt més ben dibuixats a l’eix d’esquerra i l’eix territorial”. 

Per això, després que ahir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, reconegués que Parlon “podria” ser una figura important en la nova direcció del PSOE, ella ha afirmat que “sempre” ha estat i estarà “a disposició” del líder del PSOE.

L’alcaldessa ha recordat així que es va implicar “voluntàriament” a fons en la candidatura de Sánchez a les primàries, com també va acceptar formar part del seu “comitè d’experts” en les últimes eleccions generals, com a responsable de moviments socials.

“En tot allò que sigui compatible amb les meves tasques al capdavant de l’alcaldia, estaré encantada de poder aportar el que sé fer, de treballar amb el pols de la realitat ciutadana i em tindrà a la seva disposició, sempre que ho pugui combinar amb el meu compromís amb els ciutadans de Santa Coloma”, ha assenyalat.

La dirigent ha apuntat que no ha parlat amb Sánchez d’aquesta qüestió. “Ell haurà de configurar una executiva que reflecteixi pluralitat i fer equilibris -ha afirmat-. I si em té en compte en algun moment i puc combinar-ho amb l’alcaldia, estaré encantadíssima i ajudaré. Però hem de fugir de personalismes. Si el partit em requereix, aquí estaré. A dins o a fora, no és l’important”.

Precisament, sobre aquesta futura direcció que surti del congrés que se celebrarà entre el 16 i el 18 de juny, Parlon ha opinat que “ha de respectar el territori, però també reflectir la pluralitat del partit”, tot i que assegurant una “unitat d’acció i lleialtat”. “Hem d’aprendre dels errors del passat”, ha apuntat.

Ha demanat així als barons i líders territorials que siguin “lleials” al nou secretari general, permetent en aquest sentit que Sánchez “pugui liderar sense sentir-se qüestionat”.

Sobre un dels debats interns més polèmics, el de la plurinacionalitat d’Espanya, Parlon ha recordat que precisament “per defensar la sobirania única i cohesionadora” de l’Estat s’ha de “reconèixer les seves singularitats i pluralitat”. “Tenim l’oportunitat d’oferir una solució política a un problema polític i situar-nos en una bona posició per oferir una resposta a un conflicte territorial que dura ja massa”, ha assenyalat. “La qüestió territorial i nacional requereix valentia política per preservar aquesta unitat que tant ens preocupa tots”.

Exercici d’autocrítica

No obstant això, ha negat que apostes com aquestes “podemitzin” o “radicalitzin” el PSOE. “És una mala interpretació del que significa un gir a l’esquerra. Durant els anys de crisi flagrant, el PSOE ha desdibuixat i perdut perfil polític, ha perdut capacitat de representar la majoria de la ciutadania. Però aquest exercici d’autocrítica s’ha fet en el partit”.

“Quan el PSOE guanyava eleccions amb majories molt àmplies, feia propostes radicals. Plantejar-se en els 80 entrar a la UE, garantir l’accés universal a la universitat o la universalitat de la sanitat pública era radicalment democràtic”, ha recordat. “Però no som Podem ni aspirem a ser-ho. Som el PSOE”.

S’ha mostrat crítica amb l’actitud de la formació morada, que “posa sempre el rellotge, el tic-tac i terminis com rellotges de bombes, que situen al socialisme en decisions impossibles simplement per la voluntat d’ocupar el nostre espai”. Per aquest motiu, encara que ha considerat que la moció de censura presentada per Podem contra Mariano Rajoy “va caducar la mateixa nit que va guanyar Sánchez les primàries”, s’ha mostrat partidària de l’abstenció del PSOE en la votació del dia 13 al Congrés: “És l’opció més adequada i suposarà un toc d’atenció a Podem”. 

Ha avisat així Podem que “arriba un moment en què ha de decidir què vol ser de gran” i “reconduir la seva actitud”, treballant per teixir i construir una “veritable alternativa d’esquerres que sigui creïble, que no faci por i que no sigui l’excusa de la dreta per evitar-la”, posant Portugal com a exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA