Política

procés sobiranista

El Pacte es reinventa

El comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum es dissol feta la feina però insta l’organisme a seguir

Entitats i partits plantegen que continuï com a espai de debat amb vista a la consulta

El Pacte Naci­o­nal pel Referèndum ha aca­bat la feina que se li va encar­re­gar d’aglu­ti­nar esforços polítics i soci­als a favor d’un ple­bis­cit acor­dat entre els governs català i espa­nyol per tal que el resul­tat fos efec­tiu i vin­cu­lant i per­metés el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal. El govern espa­nyol ha con­fir­mat ofi­ci­al­ment a l’exe­cu­tiu de Puig­de­mont que no nego­ciarà cap referèndum d’auto­de­ter­mi­nació per Cata­lu­nya i que n’impe­dirà qual­se­vol intent de cele­bració.

Per això, el comitè exe­cu­tiu del Pacte va anun­ciar la seva dimissió a la reunió de ple­nari d’ahir en con­si­de­rar que ha aca­bat la feina; una reunió de ple­nari que, amb un cen­te­nar de repre­sen­tants d’enti­tats i par­tits, va con­ver­tir-se en una de les més par­ti­ci­pa­des, després de l’expec­ta­tiva gene­rada per la funció de futur que li recla­mava Cata­lu­nya en Comú.

El por­ta­veu Joan Ignasi Elena i els altres set coor­di­na­dors –Jaume Bosch, Fran­cesc Pané, Itziar González, Carme Laura Gil, Carme Porta, Maite Arqué i Fran­cesc de Dal­ma­ses– dis­so­len la direcció exe­cu­tiva de l’orga­nisme amb una crida a la con­tinuïtat com a espai de debat dels par­ti­da­ris del referèndum. “La nos­tra era una tasca que començava el 23 de gener i que aca­bava. Més enllà de la dinàmica que pugui afron­tar ara el Pacte, la nos­tra funció s’ha aca­bat”, afir­mava Joan Ignasi Elena en una com­pa­rei­xença poste­rior.

Ahir era l’hora de fer balanç. Elena defensa que el Pacte ha expli­cat a Cata­lu­nya, a Espa­nya i al món que el dret a la sobi­ra­nia és un “anhel col·lec­tiu de Cata­lu­nya” perquè la cen­tra­li­tat del cata­la­nisme s’hi ha situat: “Cata­lu­nya és nació i, en tant que nació, és sobi­rana i vol exer­cir la sobi­ra­nia.” El por­ta­veu de l’orga­nisme defensa que, més enllà del mur en què s’ha con­ver­tit la nega­tiva del govern espa­nyol a per­me­tre el referèndum, s’han sumat suports a l’Estat espa­nyol però també a Europa.

Però l’exe­cu­tiva dis­solta cen­tra les pos­si­bi­li­tats de futur del Pacte en un dels asso­li­ments que con­si­dera més impor­tants: “Hem pre­ser­vat i ampliat el con­sens. El referèndum no divi­deix sinó que uneix entorn de l’urna, una urna trans­pa­rent, clara i neta.” Per ells, el Pacte ha acon­se­guit una dimensió més cívica i social que par­ti­dista gràcies, diuen, al com­promís dels par­tits sobi­ra­nis­tes a no inter­fe­rir-hi i, a par­tir d’ara, “ha de seguir, és viu, ha de mirar la rea­li­tat del país i ser con­vo­cat quan els esde­ve­ni­ments ho reque­rei­xin”, en parau­les d’Elena.

De fet, el mateix pre­si­dent Car­les Puig­de­mont va dema­nar al Pacte que con­tinuï com un espai de debat i de con­sens entre els par­ti­da­ris del dret a deci­dir i els va ins­tar a estar ama­tents a l’evo­lució política fins al setem­bre i, fins i tot, els va avançar la seva dis­po­ni­bi­li­tat a dema­nar-los que es reu­nei­xin segons com evo­lu­ci­oni la situ­ació.

Res­pecte al posi­ci­o­na­ment davant del referèndum que el govern català pre­veu con­vo­car uni­la­te­ral­ment després de la nega­tiva espa­nyola, Elena deixa clar que no és funció del Pacte “ni ava­lar ni desau­to­rit­zar” la fórmula que aca­bin tri­ant govern i majo­ria par­la­mentària. El futur paper del Pacte, afirma Elena, l’han de deci­dir els seus mem­bres, sigui pre­nent posi­ci­ons, sigui esta­blint “un diàleg per veure quins horit­zons tre­ba­lla­ran junts”. Només els fa una petició: “És impor­tant man­te­nir la uni­tat cívica del cata­la­nisme.”

A la sor­tida de la reunió, tots els par­ti­ci­pants con­sul­tats con­fir­ma­ven que la majo­ria de mem­bres estan d’acord en la con­tinuïtat d’aquest espai de debat i con­sens. Hi ha, així, volun­tat de rein­ven­tar-se tenint en compte que s’ha que­dat sense direcció exe­cu­tiva. Una de les pos­si­bi­li­tats fun­ci­o­nals que s’apunta és que es man­tin­gui algun tipus de secre­ta­ria. Tenint en compte que el Pacte estava con­ce­but com una gran pla­ta­forma aglu­ti­na­dora de veus, fins ara Cie­men, Òmnium i la fede­ració d’orga­nit­za­ci­ons no gover­na­men­tals Lafede havien fun­ci­o­nat com un secre­ta­riat de facto.

Ara es bus­ca­ria una fórmula sem­blant entre les enti­tats que esti­gues­sin dis­po­sa­des a fer de coor­di­na­dora. Pel que fa a objec­tius, s’explora la pos­si­bi­li­tat que el Pacte assu­meixi el debat cívic entre els argu­ments del sí i del no a la inde­pendència que hau­ria de cen­trar el referèndum.

LES FRASES

El Pacte ha de continuar, és viu. Ha de mirar la realitat del país i ser convocat quan els esdeveniments ho requereixin
Hi ha una nova centralitat catalanista. Catalunya és nació i, com a nació, vol exercir la sobirania
Joan Ignasi Elena
portaveu del pacte nacional

Signatures, suports i legitimitat

Constituït el 23 de desembre de l’any passat a iniciativa del Parlament i amb l’impuls del govern, el 23 de gener d’enguany el plenari aprovava un pla de treball i l’1 de febrer, el manifest en favor d’un referèndum acordat entre els governs català i espanyol. En quatre mesos, aquesta plataforma representativa de la pluralitat de veus favorables al dret d’autodeterminació recollia 500.000 signatures fins al 19 de maig, en què es donava per tancada la campanya. La defensa del referèndum com a solució política a l’atzucac entre Catalunya i Espanya els portava a diverses reunions al si de les institucions europees però també de l’Estat espanyol per trobar suports entre les forces polítiques i socials i, a començaments de maig aconseguien una de les fites principals amb la presentació d’un manifest de 600 juristes. Aquests especialistes en dret defensaven la cabuda del referèndum en el marc legal de la Constitució i advertien el govern espanyol que una “negativa continuada” a acordar els termes del mateix acabaria legitimant “obrir altres vies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.