Política

Política

Comença el 39 Congrés Federal del PSOE

L’exlíder socialista Felipe González desitja “tot el millor” i “encert” a la nova direcció que surti del conclave d’aquest cap de setmana

Els líders de CCOO i UGT demanen a Sánchez que reconstrueixi els equilibris laborals que va trencar la reforma de 2012

El PSOE ha inaugurat aquest dissabte al matí el seu 39 Congrés Federal al Palau Municipal de Congressos de Madrid. La sessió d’obertura ha acabat poc abans de la una del migdia i continuarà aquesta tarda a dos quarts de cinc.

El conclave socialista comença marcat per la necessitat de tancar ferides i reconstruir una imatge d’unitat després de la crisi interna dels últims mesos; consolidar el lideratge del guanyador de les primàries, Pedro Sánchez; definir el gir a l’esquerra pregonat pel nou secretari general, i abordar la qüestió catalana davant la imminència del referèndum de l’1 d’octubre.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha obert simbòlicament el Congrés amb una fotografia de família dalt de l’escenari amb el que serà el seu nou nucli dur, format pel fins ara portaveu al Congrés, José Luis Ábalos, que esdevindrà la seva mà dreta al partit com a secretari d’Organització; l’exministra Cristina Narbona, que en serà la presidenta, i Adriana Lastra, futura vicesecretària general. Sánchez ha estat l’últim en entrar a la sala d’actes del Palau de Congressos de Madrid, i els prop de 3.000 assistents l’han rebut amb crits de “president, president”.

Des de la primera filera del Palau l’han aplaudit tres ex-secretaris generals del partit que el van abandonar en la seva anterior etapa al capdavant del PSOE: José Luis Rodríguez Zapatero, Alfredo Pérez Rubalcaba i Joaquín Almunia.

El també exlíder socialista i expresident del govern espanyol Felipe González ha justificat la seva absència per trobar-se a Colòmbia on participa com a verificador en el procés de pau, però ha enviat un vídeo on desitja “tot el millor” i “la major capacitat d’encert” a la direcció que surti del congrés per tornar a fer del PSOE primera força a l’Estat espanyol. “Perquè Espanya ho necessita i també la socialdemocràcia europea”, ha subratllat.

Han participat a la inauguració, entre altres, els líders dels dos sindicats majoritaris a l’Estat CCOO i UGT, que han demanat al nou líder socialista, Pedro Sánchez, que recompongui els equilibris laborals que es van trencar després de la reforma impulsada el 2012 pel govern del PP.

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha emplaçat Sánchez a “reconstruir” el discurs de l’esquerra perquè respongui a la pluralitat dels pobles d’Espanya. Ha afirmat que Espanya necessitat un PSOE “fort” i “situat a l’esquerra” que restauri “la capacitat de negociació col·lectiva” i torni al camí de la justícia social i la solidaritat. “Sortirem de la crisi quan recuperem els drets perduts”, ha conclòs.

De la seva banda, el líder d’UGT, Josep Maria Álvarez, ha reclamat canvis al procés de globalització “poc democràtica” i ha denunciat que tractats internacionals com el CETA “no poden ser aprovats d’esquenes als ciutadans i sense un ampli debat a la societat”.

Des del socialisme europeu també han enviat els millors desitjos al PSOE. Des de l’oest, el primer ministre portuguès, António Costa, ha “desitjat una bona feina, un gran congrés i força al PSOE”. En un moment on, segons Costa, “tants volen aixecar murs i construir fronteres, Europa és més necessària que mai al món i els socialistes més necessaris que mai a Europa”.

Des de l’est,l’italià Gianni Pittela, cap del grup socialista al Parlament Europeu, ha volgut donar un “abraçada fortíssima a Sánchez” i ha firmat que “el socialisme és una idea que no mor, com la llibertat. L’esquerra som nosaltres!”.

El reelegit secretari general del PSOE aprofitarà el Congrés per envoltar el seu equip d’una executiva formada majoritàriament per persones de la confiança. No hi haurà barons, i només hi haurà dues cares discordants: l’exlehendakari Patxi López –rival a les primàries– que s’encarregarà de la política territorial, i l’expresident de la Junta d’Extremadura Guillermo Fernández Vara, que presidirà el Consell de Política Federal.

Després de guanyar les primàries del PSOE i recuperar la secretaria general, Sánchez ha vist desarticulat el sector crític, que no presentarà batalla ni llistes alternatives. L’única que li ha intentat esmenar la plana ha estat la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, que a les portes del Congrés li ha recordat que no hi ha “una majoria alternativa” per formar govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona