Política

Puigdemont i Urkullu diuen que la llei no pot ser una “cotilla” que “ofegui” les aspiracions “democràtiques” dels pobles

President i lehendakari comparteixen la “necessitat” d’un procés dialogat per reformular l’Estat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, han afirmat aquest dilluns que la llei no pot ser una “cotilla” que “ofegui” les aspiracions “democràtiques” dels pobles. Ho han dit en el marc d’una reunió de treball a Barcelona en la que han compartit i analitzat la situació política, institucional i social de Catalunya i Euskadi.

A la trobada, que s’ha desenvolupat al Palau de la Generalitat, Puigdemont i Urkullu han compartit diagnòstic davant la “crisi institucional” i han reflexionat sobre com avançar des de la realitat pròpia i diferenciada amb l’objectiu prioritari de l’autogovern de les dues nacions. Tots dos consideren que segueix sense resoldre’s l’articulació de l’Estat espanyol en relació amb les nacions que el conformen i que l’anomenat Estat de les autonomies “no és suficient”.

Els dos mandataris han constatat les dificultats d’avançar per l’“estratègia de quietud” del govern espanyol davant les demandes de “dues nacions com Catalunya i Euskadi”, que advoquen per exercir el dret de la seva ciutadania a ser consultada de manera legal i pactada sobre el futur.

Tots dos presidents han compartit la reflexió que l’Estat no pot imposar un model territorial que després de la Transició “s’ha revelat com a insatisfactori” en el reconeixement de les realitats nacionals de Catalunya i Euskadi. Així, han coincidit que els problemes territorials no es resoldran amb l’apel·lació i el recurs permanent a la legalitat derivada d’una unitat constitucional “que no es basa en la unió voluntària”. És per això que han compartit la necessitat d’un procés dialogat per a una reformulació de l’Estat que respongui a les diverses realitats nacionals.

Carles Puigdemont i Iñigo Urkullu subratllen que la legalitat no és immutable, sinó que ha de servir per resoldre problemes polítics i socials. I insisteixen que si la legalitat es converteix en una “cotilla” que “ofega” les aspiracions democràtiques no serveix per solucionar els problemes de les nacions i els pobles i que cal “canviar-la i adaptar-la”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA