Política

Zoido s’avé a negociar data per a la Junta de Seguretat

Jané celebra la “rectificació” però l’insta a convocar-la en els pròxims dies

El ministre també obre la porta a ampliar les places de Mossos

Rufián el titlla de “miserable” per haver jugat amb aquesta qüestió

Després que el president Puigdemont hagués decidit tirar pel dret i convocar unilateralment la Junta de Seguretat pel 3 de juliol, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va optar per afluixar la pressió i ahir oferia una imatge més conciliadora que la que havia donat el seu número dos, José Antonio Nieto, que recentment havia declarat que arran del procés no es dona el “clima de confiança” necessari per reunir aquest òrgan bilateral. I dimarts, davant la convocatòria del president, hi afegia que el govern només està interessat a fer “soroll”. Malgrat els estirabots, tant per carta al conseller Jordi Jané com en una resposta parlamentària al portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, Zoido obria la porta a buscar una nova data adduint que en la jornada prevista per la Generalitat ell té una trobada amb els seus homòlegs de França, Portugal i el Marroc. Ahir, però, en el comunicat que va rebre Jané, Zoido qualificava “d’imprescindible” arribar a un acord en aquesta matèria, admetent que és necessari evitar que temes “aliens” interfereixin en la trobada.

De la mateixa manera, tampoc no es tancava en banda a renegociar la petició de les 500 places de Mossos d’Esquadra, després que el Ministeri d’Hisenda les hagués reduït a només 50 nous efectius.

Davant la nova actitud del ministeri, el conseller Jané acceptava ahir desconvocar la cita del 3 de juliol per acordar-ne una de nova que sigui factible per a les dues parts. “No vindrà d’un dia, però no ens podem esperar més”, incidia el conseller d’Interior tot instant Zoido a tancar la data aquesta mateixa setmana, sense dilatar més el tema. Tot i la satisfacció per la “rectificació” del ministre, Jané –amb el qual també ha mantingut converses telefòniques per intentar reconduir la situació– va deixar entreveure que no se’n refiava i avisava Zoido que “no hi pot haver cap més excusa”, amb el benentès que ministeri i conselleria fa mesos que treballen en la preparació de la cimera. “El tema està més que madur. I quan un tema està més que madur, s’ha de vigilar que no es podreixi”, sentenciava, relatant que ha arribat a oferir cinc dates sense que fins ara s’hagin avingut a negociar-les.

Per Jané és urgent la convocatòria i, sobretot, és cabdal donar una imatge pública que, al marge de les picabaralles polítiques entre l’Estat i la Generalitat, s’està d’acord en matèria de seguretat, un àmbit que, segons insistia, “cal preservar”. En aquest punt recordava que ja fa més de dos anys que es va posar en contacte amb el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, per activar la junta, però va quedar ajornada en espera que es resolgués la crisi institucional que va succeir a les investidures fallides de Pedro Sánchez i de Mariano Rajoy.

I és que la Junta de Seguretat no es reuneix des del 2009 –quan Alfredo Pérez Rubalcaba era ministre–. Des de llavors, si més no, el nivell d’alerta davant el terrorisme gihadista s’ha incrementat fins al quatre sobre cinc i, malgrat que s’ha agreujat la situació, des del govern del PP s’ha resistit a convocar l’òrgan. En vista d’aquest vet, el portaveu republicà va atacar durament Zoido i fins i tot li va exigir que dimitís per “miserable i irresponsable”. Rufián va adduir que s’havia “jugat” amb la seguretat dels catalans “simplement perquè no li agrada com voten”. I davant d’això li va exigir que deixés el ministeri i tornés al jutjat “on casava Francisco Rivera”, o a l’ajuntament, “on dedicava carrers a les verges i organitzava festes a la duquessa de Alba”.

Zoido, malgrat la rectificació, no va deixar passar l’ocasió de culpar la Generalitat de la situació actual. De fet, va assenyalar que la qüestió de les 500 places dels Mossos s’hauria pogut resoldre si Puigdemont hagués anat a la conferència de presidents, on es va discutir de les taxes de reposició.

LES FRASES

Estem negociant per arribar a un acord en l’ordre del dia i fixar una data
Juan Ignacio Zoido
ministre d’interior
Ens hem guanyat la legitimitat perquè es convoqui la junta com més aviat millor
Jordi Jané
conseller d’interior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona