Política

moment zero

“Ara s’exigirà un esforç excepcional”

Les entitats sobiranistes avisen en el Moment Zero que caldrà “treure el millor” per defensar el referèndum, mentre ultimen la campanya pel sí

Reclamen a tots els alcaldes que facilitin votar

Ara caldria parlar d’arguments, però el millor serà la democràcia

La gent ha estat el motor fins ara del procés sobiranista, però la feina més dura ni tan sols ha començat. Al contrari, venen temps de “tensió absoluta” en què se li exigirà “un esforç excepcional” i haurà de “treure el millor” d’ella mateixa davant un “repte colossal”. Són paraules del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que va protagonitzar el dinar col·loqui organitzat ahir per Moment Zero i El Punt Avui, junt amb els seus homòlegs de les principals entitats sobiranistes: el de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez; la de l’Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, i el de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch. Quatre veus amb un únic missatge: caldrà la conjura de tots, institucions, partits i ciutadania, per garantir el referèndum l’1-O i, és clar, perquè se’n pugui aplicar després el resultat d’un eventual sí amb la proclamació de la república.

“Hem fet performances espectaculars, però aquestes mobilitzacions passen a un escenari superior”, avisava Cuixart, que evocava grans moviments socials que s’han viscut a Catalunya en el darrer segle per canviar la realitat, des de les caputxinades antifranquistes fins als insubmisos antimilitars, passant per la defensa de l’aigua de l’Ebre o fins i tot els Fets d’Octubre del 1934. Li prenia la paraula Sànchez per posar l’accent en la importància de la Diada d’enguany, que no tindrà al centre del debat, segons ell, el referèndum o la independència, sinó la “defensa de la democràcia”.

En qualsevol cas, tots van mostrar absoluta confiança que el govern tirarà endavant el compromís, i animaven que el fet que el procés culmini o no amb èxit ja només depèn dels catalans. “El futur es juga aquí”, defensava Sànchez. “Si guanya el sí, ai d’aquell que no proclami la república!”, proclamava Cuixart, que reclamava als ciutadans que “interioritzin” que ho tenen a la seva mà.

El paper dels alcaldes

El president de l’ANC també recordava, davant dels qui menystenen el referèndum perquè vol fer servir voluntaris, que es farà “tal com s’han fet totes les eleccions i processos referendaris a l’Estat des del 1977”, és a dir, amb una borsa prèvia d’inscrits que hi donaran totes les garanties. Això sí, ressaltava el paper clau que hi hauran de tenir els alcaldes, paper que òbviament destacaven els representants municipalistes, com Lloveras, que protestava que, tot i les bones paraules, no ha notat cap “canvi d’actitud” del delegat estatal Enric Millo respecte de la seva predecessora, Llanos de Luna, pel que fa a la persecució de càrrecs municipals, com demostra el contenciós administratiu que ha obert arran del recent ingrés a l’AMI de l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona.

Buch, que en nom de l’ACM i l’AMI anunciava un gran acte municipalista de suport al referèndum l’1 de juliol a Barcelona, confia que els 900 municipis que ja van aprovar mocions a favor del dret a decidir facilitin el referèndum de l’1-O, i feia una crida a la resta, sobretot a socialistes i comuns, perquè no dificultin el dret a vot dels conciutadans que el vulguin exercir. Tant ell com Lloveras, en aquest sentit, posaven el focus en l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el paer de Lleida, Àngel Ros, que segons Sànchez va tenir “un cop de calor” quan va votar aquesta setmana amb el PP i C’s una moció per evitar cedir espais municipals per al referèndum. Lloveras confia que Ros acabarà rectificant i evitarà posar-hi obstacles, com ja ha dit que faria el seu company de Terrassa, Jordi Ballart, i Buch recordava en aquest sentit que va dir també que no trauria les plaques franquistes de la ciutat i ho va acabar fent perquè “no pot anar contra la gent del seu poble”.

Sànchez trobaria “una vergonya” que la prohibició s’acabés confirmant, però en tot cas reclamava “tranquil·litat absoluta” perquè, amb la complicitat o no del seu alcalde, els lleidatans podran votar “amb totes les garanties”. I el mateix assegurava Buch als barcelonins. Tots dos, a més, es mostraven convençuts, a pregunta de l’audiència, que els Mossos col·laboraran en l’1-O i preservaran l’ordre públic aquell dia com és habitual.

Campanya unitària

La campanya pel sí en el referèndum va centrar la part final del dinar col·loqui. El fet que no s’hi hagi pogut fer gaire èmfasi fins ara per haver de defensar la votació amoïnava alguns dels assistents, que així ho van expressar. Cuixart exposava que “en un escenari de plena normalitat” avui s’estaria debatent sobre les virtuts del sí i les potencialitats del no, i que caldria que la situació no anés “en detriment” d’oblidar els arguments, però lamenta que no s’està en aquest estadi. Sànchez reconeixia que la campanya del sí, que de fet l’ANC ja va engegar per Sant Jordi, serà “imprescindible”, i anunciava que “aviat” en començarà una d’unitària entre partits i entitats independentistes. Lloveras també incidia que ara caldrà fer “un esforç final”, però recordava també que després de cinc anys de procés, i molts més de reivindicacions, “els arguments ja estan molt interioritzats, i no es parteix de zero”. Per la seva banda, Buch es proposava una fita: que cada independentista convenci una altra persona per assolir una majoria abassegadora de quatre milions.

En aquest sentit, i després que un altre assistent es preguntés què cal fer per accedir al món monopolitzat per mitjans castellanoparlants, Cuixart admetia que hi ha alguns sectors de població, i no tan sols aquests, que “potser no se senten interpel·lats” pel referèndum, i que en aquests caldrà redoblar els esforços. Si convé, recordant-los que la lluita ara mateix és per “preservar la democràcia a Catalunya”, i que la millor manera de defensar-la és anar a votar l’1-O, i fer-ho afirmativament.

Els ponents ahir tampoc creien, en aquest sentit, que el nou discurs de l’Espanya plurinacional que fa el PSOE canviï res. “Sona a segle passat”, coincidien Buch i Lloveras. “Si som una nació, ho som en plenitud i no cal que ens ho digui ningú”, postil·lava Sànchez, que recordava que de “nació de nacions” ja en va parlar Alfonso Guerra el 1977 al Congrés.

La propera sessió del Moment Zero abans de vacances se celebrarà el proper 19 de juliol al mateix Born Centre de Cultura i Memòria, i tindrà com a convidats l’exlehendakari basc Juan José Ibarretxe i la consellera de la Presidència, Neus Munté.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona