Política

SERGI MARCÉN

DELEGAT DEL GOVERN AL REGNE UNIT I LONDRES

“Si Espanya vol guanyar ha de fer un referèndum”

Insisteix que Espanya hauria de participar-hi fent campanya de seducció

Destaca el grup creat al Parlament britànic que defensa el dret a decidir a Catalunya

Són processos diferents però en tots dos el moment és històric

Assenyala que els països democràtics acceptaran el resultat de l’1 d’octubre

El més important dels catalans és que s’ha perdut la por, que és el que ens farà guanyar

Expert en telecomunicacions, el 2007 va ser un dels fundadors del centre català al Regne Unit. Per definir la feina diplomàtica que realitza Sergi Marcén a Londres es podria citar Shakespeare: “Tingues més del que mostres; parla menys del que saps.” Marcén va tancar dijous el cicle de conferències Coneguem els nostres ‘ambaixadors’ de la llibreria Les Voltes.

Rajoy va comparar el ‘Brexit’ amb el procés català en el sentit de catàstrofe.
No ha entès que això de votar no és cap catàstrofe sinó un dret democràtic. El fet que els britànics hagin expressat el que volen per al seu futur és democràcia; la catàstrofe és no deixar votar.
Westminster no entén la negativa de Madrid.
No només no ho entenen sinó que es va crear un grup , el març, amb la majoria dels partits polítics representats que justament defensa el dret a l’autodeterminació de Catalunya. I són uns membres del Parlament que defensen la democràcia i el dret a decidir. No només no ho entenen sinó que estan a favor que els catalans puguem accedir al nostre dret a decidir.
El Regne Unit reconeixerà el resultat d’un referèndum que no hagi estat acordat amb l’Estat?
Votarem i els països democràtics acceptaran el resultat del referèndum, com no pot ser d’una altra manera. M’agradaria que el govern espanyol volgués participar-hi i fes campanya, intentés seduir els catalans perquè es volguessin quedar a Espanya, des d’una posició de seducció, no de càstig o repressió, que és el que està fent.
Fa unes setmanes es van saber la data i la pregunta. Quina repercussió va tenir?
Totes aquestes qüestions, de cultura política, es tracten al Regne Unit amb molta normalitat. Per exemple, la setmana passada, en una revista especialitzada, The Week Junior , van tractar el referèndum de Catalunya, i és una publicació dirigida als infants i joves d’entre vuit i catorze anys. Per tant, és una qüestió que no sorprèn. Votar no sorprèn els demòcrates; el que sorprèn és no poder votar.
La seva tasca com a delegat és crear complicitats en el cas català, en termes diplomàtics, però també en potencial econòmic.
Tinc tres missions bàsiques, però la principal és atendre les necessitats dels catalans a l’exterior. I és un àmbit en què estem treballant, no només atenent consultes i resolent problemes o, si no podem, derivant-los al consolat espanyol, que és qui té en molts casos les competències. Però també coordinant les activitats que fa la societat civil al Regne Unit i Irlanda: intentem que la cultura i les tradicions catalanes es coneguin al Regne Unit i donem suport a la comunitat catalana. També en l’àmbit cultural. Al Regne Unit hi ha 19 universitats que ensenyen català; hi ha més universitats britàniques que ofereixen el català que universitats espanyoles. Oxford i Cambridge tenen classes de català. En l’àmbit econòmic estem reforçant les relacions bilaterals. En els sis primers mesos de l’any hem incrementat un 8,5% els turistes que venen del Regne Unit a Catalunya; hem pogut arribar a acords amb operadors turístics per augmentar els turistes que venen a la Costa Brava. Les delegacions de govern fem molt de treball de fons que al final té una repercussió, un impacte sobre l’economia i la cultura; a més d’explicar la situació política al país i l’acció del govern.
Ha rebut pressions de la diplomàcia espanyola? Es presenta un estiu molt intens.
Quan em van nomenar vaig mantenir reunió amb l’exambaixador Federico Trillo. Li vaig explicar les meves línies de treball i em va donar el seu parer i jo el meu. Fa un parell de mesos que han canviat d’ambaixador i he demanat reunió, però encara no m’han concedit audiència. És l’actitud de l’Estat espanyol. Encara que amaguis el cap sota l’ala, no afrontes la realitat. No estem en una posició de defensar la independència, el que volem és posar sobre la taula què volen els catalans i s’ha de fer votant. Saber l’opinió de la gent, que és la base de la democràcia. I és un fet tan bàsic que qualsevol demòcrata ho entén.
S’acceptarà un segon referèndum a Escòcia? El ‘Brexit’ l’accelerarà o l’alentirà?
És cert que el Partit Nacional Escocès ha perdut molts diputats en les últimes eleccions perquè molts dels seus votants ho han fet amb una visió més de Brexit que no d’independència escocesa. Si bé a Westminster han perdut pes, al Parlament escocès continuen tenint la mateixa força. Tampoc no tenim clar com acabarà el govern britànic de Theresa May. Hi ha hagut un canvi de joc molt ràpid amb poc temps i és difícil fer pronòstics.
La metàfora del mirall escocès ha quedat obsoleta?
Moltes vegades hem volgut fer comparacions i són processos totalment diferents. Ens trobem en un moment històric tots dos, però són completament diferents. En els últims deu anys, Catalunya ha sofert un canvi radical. El fet més important i que no ha passat a Escòcia és que els catalans hem perdut la por a expressar allò que nosaltres volem per al nostre país. Aquesta pèrdua de por et fa més lliure i això fa que reclamis allò que et sembla més just; perquè és del que es tracta. Això ha fet despertar molta gent, sobretot la gent que venia de la dictadura i de la transició, del retorn dels grisos i dels tancs; això s’ha perdut i és el que ens farà guanyar. De fet, ja hem guanyat. Si Espanya vol guanyar, l’única manera és fer un referèndum i guanyar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA