Política

May pateix perquè el Parlament britànic aprovi el seu programa de govern

Els conservadors hi van votar a favor per 323 vots a 309, amb l’ajuda del DUP

Els laboristes van forçar la primera ministra a canviar la llei de l’avortament

Theresa May va aconseguir ahir amb moltes dificultats que el Parlament de Westminster aprovés el seu programa legislatiu per 323 a favor i 309 en contra gràcies al suport que li van donar els deu parlamentaris ultraconservadors nord-irlandesos del DUP. El debat del programa de govern, que ha durat sis dies, se li ha fet etern i va estar a punt de sortir-li malament.

May va haver de fer concessions arran d’una esmena presentada per la diputada laborista Stella Creasy que demanava que les dones nord-irlandeses poguessin avortar de manera gratuïta a la sanitat pública anglesa. Fins ara havien de pagar 1.000 euros per poder-ho fer. Irlanda del Nord té una de les legislacions contra l’avortament més restrictives d’Europa. Només es permet avortar en cas que estigui en perill la vida de la mare. El DUP s’oposa totalment a l’avortament.

Més de 50 diputats tories van donar suport a l’esmena i, en vista de l’amenaça de rebel·lar-se i votar-hi a favor, May va decidir canviar la llei perquè l’avortament fos gratuït a Anglaterra per a les dones nord-irlandeses igual que per a la resta de dones del país. Finalment, els rebels tories van votar en contra de l’esmena. Una desfeta el dia de la votació del discurs de la reina –programa de govern– hauria deixat la primera ministra encara més tocada. També van votar en contra de dues esmenes laboristes contra el Brexit. Dimecres, May ja va aconseguir frenar una esmena de Corbyn per posar fi a l’austeritat gràcies al vot del DUP.

Theresa May ha passat les seves pitjors setmanes en el terreny polític després de perdre la majoria absoluta en les eleccions del 8 de juny, que ella mateixa va convocar abans d’hora. El programa de govern aprovat ahir no té res a veure amb el seu manifest electoral. El va haver d’ajustar al gust del DUP i va retirar el programa social que tant rebuig havia provocat en les eleccions. May es va veure forçada a ajornar el discurs de la reina per primer cop en la història i no va ser fins dilluns que va aconseguir tancar un pacte de govern amb el DUP a canvi de 1.100 milions d’euros extres per a la regió d’Irlanda del Nord. Durant aquest debat, s’ha vist que May no ho tindrà gens fàcil en els propers mesos.

Irlanda del Nord no arriba a un acord de govern

Els partits nord-irlandesos no van aconseguir formar govern ahir, quan acabava el termini que els havia donat Londres. Els republicans catòlics proirlandesos del Sinn Féin no es van entendre amb els unionistes protestants probritànics del DUP per escollir ministre i viceministres principals. En les eleccions de març, el DUP es va imposar per només 4.000 vots al Sinn Féin. L’executiu està suspès des que al gener el Sinn Féin va acusar el DUP de corrupció i va decidir sortir del govern –que han de compartir les forces polítiques de les dues comunitats segons els acords de pau del 1998–. La principal discrepància és el finançament de l’irlandès, la llengua vernacle de la regió, a la qual s’oposa el DUP. El Sinn Féin va acusar els unionistes de perdre temps pactant amb May. Londres decidirà dilluns si convoca noves eleccions, si suspèn l’autonomia o si prorroga el termini, que serà el més probable. Seria la quarta pròrroga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Israel autoritza el retorn dels colons a tres assentaments de Cisjordània

Barcelona
política

Aragonès no veu perillar els acords assolits per a la investidura de Sánchez

barcelona
Regne Unit

Rishi Sunak convoca eleccions anticipades per al proper 4 de juliol

Barcelona
política

La CUP recorda Puigdemont que necessita el PSC per a ser investit: “No vengui fum”

barcelona
guerra a europa

Rússia assegura haver recuperat el control sobre el bastió ucraïnès en el Donbass

barcelona
guerra a gaza

Gaza supera les 35.700 víctimes mortals després d’últims atacs israelians

barcelona
Política

El TSJC reactiva el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per l’1-O

barcelona
Pròxim Orient

Eslovènia anuncia que també reconeixerà Palestina aviat

Barcelona
tribunals

Suspenen un altre judici a dos manifestants i a quatre agents per la llei d’amnistia

barcelona