Política

Maduro retorna a la presó dos líders opositors

La policia deté Leopoldo López i Antonio Ledezma de matinada i sense previ avís acusats de planejar la seva fugida

L’oposició adverteix que resistirà la instal·lació de l’Assemblea Constituent

Leopoldo López i Antonio Ledezma, icones dels presos polítics veneçolans, han tornat a la presó. El servei bolivarià d’intel·ligència (Sebin) els va detenir ahir a la matinada a casa seva, on complien arrest domiciliari.

La captura de López ha estat una advertència de fins on està disposat a arribar el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, en la seva guerra contra l’oposició: pres durant tres anys i mig acusat d’haver impulsat les protestes al carrer, López havia estat beneficiat amb arrest domiciliari fa només tres setmanes, quan el règim va necessitar un baló d’oxigen enmig de les greus revoltes contra l’Assemblea Constituent.

L’endemà d’haver-se celebrat les eleccions i haver-se proclamat l’èxit del govern, que no va escoltar les denúncies de frau llançades per la Mesa de la Unitat Democràtica (MUD), Maduro va advertir que l’Assemblea Constituent serà per “passar comptes” amb l’oposició.

López estava a casa seva, en arrest domiciliari, des del 8 de juliol passat i durant la campanya oficial per l’Assemblea Constituent va pujar a les xarxes socials diversos vídeos amb crítiques al govern.

El mateix va fer Ledezma, que també estava en arrest domiciliari des del juny del 2015 per motius de salut.

Ahir, a primera hora, els agents es van personar a casa de López i de Ledezma i els van fer sortir sense previ avís. “No sabem on se’ls han emportat ni on són. Maduro en serà responsable si els passa alguna cosa”, va escriure a Twitter Lilian Tintori, l’esposa de López.

Hores més tard, el seu advocat va confirmar que estava detingut a la presó militar de Ramo Verde, la mateixa que havia deixat feia uns quants dies.

El Tribunal Suprem havia decidit revocar el benefici de la presó domiciliària per desbaratar un presumpte “pla de fugida” dels dos dirigents opositors, tot i que no va presentar proves. “Amb la urgència del cas, es van activar els procediments de resguard corresponents”, segons van dir els jutges en un comunicat.

Les detencions de López i Ledezma han estat un dur missatge a l’oposició. Ahir, la MUD va sortir altra vegada als carrers per rebutjar l’Assemblea Constituent, escollida entre candidats oficialistes amb una participació del 41% del cens electoral, segons el govern, i poc més del 10% segons l’oposició.

Els nous diputats hauran d’assumir el càrrec avui a l’edifici on actualment funciona l’Assemblea Nacional, sota control opositor des de les legislatives del 2015. Els opositors han advertit que resistiran el que consideren un desallotjament i van augurar que es poden produir incidents greus. Ahir, els diputats van fer una sessió especial, que podria ser l’última, amb els ambaixadors de França, el Regne Unit, l’Estat espanyol i Mèxic com a convidats.

Veneçuela sembla haver entrat en un camí sense sortida. Maduro ha atorgat a l’Assemblea Constituent plens poders per erigir-se com a màxima autoritat de l’Estat i ha endurit el discurs oficial contra l’oposició. Així ha tancat qualsevol possibilitat de diàleg.

En aquest context de radicalització del conflicte intern, també ha augmentat la pressió externa. Els Estats Units han declarat la guerra diplomàtica definitiva contra Caracas, en una escalada fins ara temperada per les necessitats de Washington del petroli veneçolà.

Dilluns, el govern nord-americà de Donald Trump va anunciar sancions econòmiques contra Maduro, les primeres contra un govern de Veneçuela en divuit anys de diferència amb el règim. Maduro sempre havia denunciat que darrere les revoltes opositores hi havia la mà dels Estats Units, un fet que la MUD ha rebutjat sempre taxativament.

LA FRASE

Els opositors acabaran uns en una presó i d’altres en un psiquiàtric, però s’ha de posar ordre
Nicolás Maduro
President de Veneçuela


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona