Política

El líder opositor veneçolà Leopoldo López torna a casa

López torna a estar en arrest, com Antonio Ledezma, alcalde de Caracas, que van ser detinguts novament fa uns dies

El règim anuncia que ha evitat l’“ocupació terrorista” d’un quarter al centre del país, després de l'aixecament d'un grup de militars

El líder de la rebel·lió és un capità retirat que està en cerca i captura des del 2014

Els dos líders opositors al règim de Maduro, Leopoldo López i Antonio Ledezma, tornen a ser a casa, en arrest domicialiari, després que fossin detinguts fa uns dies, i trets de les seves llars en plena nit. En aquell moment el govern de Maduro van justificar l'actuació perquè, deien, hi havia sospites que estaven planejant fugar-se. D'altra banda, Nicolás Maduro s’enfronta, a poc a poc, al pitjor dels seus fantasmes: un silenciós però persistent malestar en alguns sectors de les forces armades, principal aliat d’un govern que ha optar per la fermesa per mantenir-se en el poder. Ahir, una vintena d’homes armats va ocupar part d’una base militar a Valencia, al centre del país. Al capdavant de la rebel·lió hi havia el capità de la guàrdia nacional Juan Caguaripano, expulsat de l’exèrcit el 2014 per rebel·lió. El número dos del règim, Nicolás Cabello, va dir que l’alçament, que va considerar un acte terrorista, va ser ràpidament avortat per les forces lleials. La prema veneçolana va explicar que almenys dues persones van morir en els enfrontaments dins del quarter i que set més havien estat detingudes.

Abans de començar la revolta, Caguaripano va difondre un vídeo en què advertia que no es considerava al capdavant d’un cop militar. “Ens declarem en legítima rebel·lió, units amb el valent poble veneçolà per desconèixer la tirania assassina de Nicolás Maduro. Això no és un cop d’estat, sinó una acció civicomilitar per restablir l’ordre constitucional”, va dir en la gravació vestit de combat i envoltat de soldats.

La premsa del país va explicar que hi havia hagut trets dins del fort Paracamay, on es va produir l’alçament. Fins i tot van difondre imatges de veïns que van anar fins al lloc dels fets per donar suport als militars. L’aixecament va posar en evidència que augmenta el malestar dins les files de l’exèrcit arran la deriva autoritària de Maduro. En aquestes files s’agrupen, principalment, militars que consideren traït el llegat d’Hugo Chávez, mort el març del 2013. Caguaripano és un vell conegut entre els dissidents de l’exèrcit. La seva renovada aparició púbica és la primera des del 2014, quan va decidir passar a la clandestinitat després d’un intent d’estat fallit.

Sufocat aquest intent, les forces armades van emetre un comunicat en què van manifestar el seu suport incondicional a Maduro. Segons l’exèrcit, Caguaripano només va liderar “un atac terrorista amb finalitats propagandístiques, un pas desesperat que forma part dels plans per evitar que es consolidi el renaixement” de la república. L’aixecament es va produir un dia després que l’Assemblea Constituent hagués decidit, en la primera sessió, destituir la fiscal general rebel, Luisa Ortega, acorralada pel govern per haver denunciat frau en les eleccions del diumenge 30 de juliol.

LA FRASE

Això no és un cop d’estat, sinó una acció civico-militar per restablir l’ordre constitucional
Juan Caguaripano
Excapità de la guàrdia nacional

Leopoldo López torna a l’arrest domiciliari

Quatre nits després del seu trasllat a una presó militar de Caracas, l’opositor Leopoldo López, el pres polític més emblemàtic de Veneçuela, va recuperar, ahir, el benefici de l’arrest domiciliari. La notícia va ser confirmada per la seva esposa, Lilian Tintori, que ho va fer a través d’un missatge de Twitter: “Acaben de traslladar en Leopoldo a casa. Seguim amb més convicció i fermesa per aconseguir la pau i la llibertat a Veneçuela.” López està pres des del gener del 2014, quan va ser detingut acusat de promoure les primeres protestes contra el govern de Nicolás Maduro. El setembre del 2015, un tribunal el va condemnar a quasi 14 anys de presó. El 8 de juliol passat, la justícia li va atorgar el dret a presó domiciliària, però, un dia després de les eleccions per a una Assemblea Constituent, i enmig de les acusacions de frau llançades contra el govern, López va ser tret de casa seva de matinada i sense avisar i va ser traslladat una vegada més a la presó. Juntament amb el dirigent opositor, també van detenir l’exalcalde Leopoldo Ledezma, que va ser alliberat dissabte. En aquell moment, el govern va dir que estaven detinguts perquè així havien neutralitzat un presumpte pla de fugida dels dos dirigents opositors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona