Política

Suport al procés sobiranista

Tàrrega estrena un gran mural dedicat al referèndum de l’1-O

Tàrrega ha inaugurat aquest dimecres un mural de grans dimensions que expressa el suport al dret a decidir i al referèndum previst pel dia 1 d’octubre. Es tracta d’una iniciativa de Tàrrega per la Independència-Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’Ajuntament de Tàrrega i és obra de l’artista targarí Josep Giribet, que ha comptat per realitzar el mural amb la col·laboració dels també artistes locals Mireia González i Jordi Claramunt.

El mural s’ubica a la cantonada dels carrers de Joan Maragall i Astes de Sant Macari i ocupa una superfície de gairebé 120 metres quadrats, amb una alçada equivalent a un edifici de cinc pisos. En el dibuix s’hi pot veure una noia damunt d’una urna que pinta amb un esprai el lema Decidim el nostre futur. La pintura, realitzada amb la tècnica del grafit, s’emmarca alhora en el projecte d’art urbà STREETRRG, que promou la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega des de l’any 2015 amb la finalitat d’embellir els carrers de la localitat mitjançant exponents artístics.

El gran mural ocupa una superfície de gairebé 120 metres quadrats i la imatge que el conforma plasma una nena damunt una urna amb paperetes escrivint el lema ’Decidim el nostre futur’. La paret on es pot admirar l’obra és propietat de l’empresari targarí Paulí Cucurull, establert de fa anys al Quebec. Tàrrega per la Independència–ANC i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega han expressat l’agraïment a Cucurull per la cessió desinteressada de la paret.

En la realització de l’obra, Josep Giribet ha comptat amb l’ajut de Mireia González i Jordi Claramunt. Aquest dimecres se n’ha fet la presentació oficial amb la presència de l’autor, portaveus de l’ANC i l’alcaldessa de Tàrrega. Rosa Maria Perelló. ha manifestat que el mural és una acció transversal que uneix art i compromís social al mateix que temps que contribueix a ornamentar el paisatge urbà.

Sumant l’obra de Josep Giribet, el projecte d’art urbà STREETRRG de Tàrrega s’ha traduït fins ara amb set creacions arreu de la ciutat. Des de principis de l’any 2015 han deixat la seva empremta a la capital de l’Urgell els artistes Javier Morillas Snap (grafit dedicat a l’escriptor Manuel de Pedrolo a l’avinguda de Catalunya); Josep Rodríguez ’Tope’ (imatge del músic targarí Ramon Carnicer al carrer Capellans); Sixe Paredes (mural abstracte a l’exterior de l’Espai MerCAT); i Sens OC (retrat d’un indígena mexicà en una de les parets que flanquegen l’accés al pàrquing municipal de l’avinguda de Catalunya). A més, un col·lectiu de sis artistes van plasmar un mural a l’Espai Fassina reproduint les lletres de l’abecedari. D’altra banda, alumnes de l’Escola d’Art Ondara van decorar tanques de l’aparcament de l’avinguda de l’Onze de Setembre amb poesia visual sobre la igualtat home-dona.

Paral·lelament, l’Ajuntament de Tàrrega va editar un llibre que cataloga els diferents exponents d’art urbà existents als carrers i places de la ciutat. S’hi referencien 65 elements artístics entre escultures, grafits, murals, majòliques i altres intervencions ornamentals. La publicació, editada en el marc de la Col·lecció Natan (número 40), inclou abundant material gràfic i un plànol de situació per facilitar recorreguts turístics. El llibre és obra de l’escriptor Xavier García a partir d’un inventari de Daniel Sánchez Martínez encarregat pel Museu Comarcal de l’Urgell.

D’altra banda, cal recordar també que la capital de l’Urgell va posar en marxa un gran comptador que marca el compte enrere fins al referèndum de l’1-O, que està instal·lat a la façana de l’Ajuntament, a la plaça Major del municipi. La iniciativa, també promoguda per Tàrrega per la Independència-ANC, compta amb el ple suport de l’ens local, que va cedir el balcó de l’edifici consistorial. El cronòmetre el van posar en marxa el 29 de juny passat el president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, juntament amb l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, i altres regidors municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona