Política

Procés sobiranista

La CUP vol un govern sense Santi Vila i “sensible” a la realitat del país per després de l’1-O

Anna Gabriel critica la “reacció irada i criminalitzadora” del conseller després que l’executiu s’hagi personat en la causa contra Arran als jutjats

La diputada assevera que el referèndum és “una ruptura política de primer nivell”, que requerirà noves polítiques fiscals, educatives i de sanitat

La CUP vol que el govern faci canvis a les conselleries en cas que el ‘sí’ guanyi el referèndum. La diputada dels anticapitalistes Anna Gabriel ha opinat que després de l’1-O Catalunya s’ha de situar en una “lògica de transició i rupturista” i que, per tant, el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, no hauria de formar part de l’executiu. “No necessitem un conseller com ell, que és molt bo per un país de rics però que no ho és per un país de gent pobra”, ha dit.

Així mateix, la diputada ha criticat l’actitud “irada i criminalitzadora” de Vila a les xarxes, després que l’executiu s’hagi personat en la causa contra Arran als jutjats per les accions en contra del model turístic. Segons Gabriel, el conseller té aquesta postura perquè “molta gent comparteix” les actuacions del col·lectiu juvenil.

Malgrat que Gabriel s’ha mostrat convençuda que tots els membres de l’actual govern estan decidits a fer el que calgui pel referèndum, ha criticat que Vila “es vanti de defensar la marca ‘Barcelona’ per protegir els interessos turístics”, i que per fer-ho l’executiu es personi en la causa judicial contra Arran. A més, la dirigent cupaire ha lamentat que, en canvi, el conseller no s’hagi personat per l’actuació dels Mossos al carrer Entença, durant el desallotjament de quatre habitatges ocupats al número 51, aquesta setmana.

En aquesta línia, Gabriel també ha retret a Vila que “ostenti a les xarxes” que el govern s’hagi personat en la causa contra Arran, i ha assegurat que “molta gent comparteix el fons i les formes” de les accions d’aquesta organització de l’esquerra independentista. Segons la diputada, “hi ha molta gent que no compra que posar adhesius darrere uns cotxes de flotes de lloguer d’empreses importants a les Illes [Balears] sigui violència, que no compra que tirar confeti a un port de Palma sigui violència, ni que pintar el vidre d’un autobús sigui violència”.

En aquest sentit, la diputada cupaire ha reclamant un “debat” sobre com està afectant el turisme massiu a la població, a l’accés a l’habitatge, al mercat laboral, als recursos naturals i a la sostenibilitat dels Països Catalans. Gabriel ha lamentat que les conseqüències de les accions d’Arran no hagin servit per obrir aquest debat, sinó que la reacció hagi estat “criminalitzar” l’organització per parlar “d’accions violentes quan no ho han estat”.

La diputada també ha aprofitat la situació causada pel desallotjament del carrer Entença per carregar contra el conseller d’Interior, Jordi Jané. Tal i com ha sentenciat la diputada de la CUP, el conseller pot estar compromès amb l’1-O, però alhora permet que es “desallotgin famílies de casa seva i es deixin menors al carrer”. “No estem encaminant de manera prou correcta les setmanes que ens venen, perquè és la gent senzilla i treballadora, segurament la que pitjor ho està passant, és la qui pot identificar el referèndum com una oportunitat de canvi, no només en relació a l’Estat sinó també en les condicions de la vida de la gent”, ha argumentat. Per tot això, Gabriel ha reclamat que el govern sigui “més sensible, atent i amatent” a la realitat de la societat després de la “ruptura”.

Un govern compromès al 100%

Tot i les crítiques a Vila i Jané, Gabriel confia que tots els consellers de l’executiu estan conjurats de cara al referèndum: “No hi ha d’haver cap excusa perquè no facin tot allò que s’ha de fer perquè aquest país voti l’1-O i faci efectiu el dret a l’autodeterminació”, ha constatat. En aquesta línia, la diputada ha insistit que la CUP vol “un govern 100% compromès” amb el referèndum, i que no li val que ho estigui “només al 99,5%”. “Suposo i espero que els últims canvis així ho ratifiquin”, ha apuntat.

Finalment, Gabriel ha asseverat que el referèndum és “una ruptura política de primer nivell”, i s’ha mostrat esperançada que després de l’1-O l’executiu que presideix Carles Puigdemont “escolti el clam” i “entengui que seria oportú” aplicar noves polítiques fiscals, educatives i de sanitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres