Política

Un cotxe envesteix una pizzeria als afores de París

Una nena de 13 anys va morir i quatre persones més van ser ferides de gravetat en un atropellament “deliberat”

La policia descarta la pista terrorista i parla d’un conductor amb instints suïcides

Una adolescent de 13 anys va morir ahir i almenys quatre persones més van ser greument ferides quan un cotxe va envestir al vespre una pizzeria a Sept-Sorts, una localitat situada als afores de París. Tot i que l’acció va fer encendre les alarmes sobre la possibilitat d’un nou atac terrorista, la policia va descartar aquest mòbil després de detenir el conductor del vehicle, una persona a la qual s’atribueixen instints suïcides.

El cotxe, un BMW de color blau, va encastar-se contra la terrassa de l’establiment passades les set del vespre, en un moment en què era ple de gent sopant. Segons el portaveu del Ministeri de l’Interior, Pierre-Henry Brandet, “quatre persones estan en estat molt greu i vuit més estan ferides més lleument”. Un germà petit de la menor morta seria un dels ferits greus i la seva vida perillaria, segons va informar la gendarmeria.

La fiscalia de Meaux va parlar d’un acte “deliberat”, tot i que “a priori no té res a veure amb un acte terrorista”. Les primeres declaracions de l’home detingut “permeten descartar la pista terrorista”, va confirmar una font judicial. L’home, nascut el 1985, “no és conegut dels serveis d’informació i de justícia”, va precisar Brandet. El conductor va explicar que “ havia intentat posar fi als seus dies sense aconseguir-ho ahir [diumenge]. I hauria mirat de tornar-ho a intentar d’aquesta manera”, hi va afegir la font judicial.

Mentre les autoritats investiguen els fets i intenten establir les seves hipòtesis, la confusió dominava ahir els minuts posteriors a l’incident, sobretot quan es va saber, segons va publicar el diari Le Monde, que la policia va trobar un fusell kalàixnikov a l’interior del vehicle. Un grup d’artificiers es va desplaçar al lloc del crim per inspeccionar el cotxe. Les característiques de l’acció, però, han despertat l’alarma en el públic, perquè són similars a anteriors atacs esdevinguts al país.

L’incident d’ahir ha reactivat la psicosi terrorista a la capital francesa, objectiu d’atemptats gihadistes com els de novembre del 2015 a París, que va causar desenes de morts. L’atropellament deliberat, però, recorda el sagnant atemptat de l’estiu del 2016 a Niça, durant les celebracions del 14 de juliol, en què un gihadista va envestir al volant d’un camió una multitud que acabava de presenciar un espectacle de focs artificials al passeig dels Anglesos de la ciutat provençal.

Atac recent a soldats

Més a prop en el temps, els fets d’ahir van tenir lloc menys d’una setmana després que la policia detingués un ciutadà algerià sospitós d’haver atropellat deliberadament amb un cotxe que havia llogat una patrulla de soldats al districte parisenc de Levallois-Perret. L’acció va causar sis ferits.

Els militars formaven part de l’operació Sentinel, engegadael 2015. L’atac de Levallois-Perret és el quinzè contra militars i policies en els dos darrers anys i mig, molts dels quals inspirats per Estat Islàmic.

LA FRASE

El conductor no és cap conegut dels serveis d’informació ni dels de justícia
Pierre-Henry Brandet
PORTAVEU DEL MINISTERI DE L’INTERIOR FRANCÈS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia