Política

procés sobiranista

Convergència Aranesa dona llibertat de vot l’1-O

Davant “els diferents corrents de pensament” que hi ha a la formació, aliada del PDeCAT

El ‘Manifest de Les’, en canvi, demana suport al referèndum

Convergència Aranesa (CDA-PNA) ha anunciat que donarà “llibertat d’actuació als càrrecs elegits, als militants, als simpatitzants, als seguidors i als votants en el referèndum de l’1 d’octubre” a causa de la divisió entre els militants que en són partidaris i els que no veuen clara la consulta.

El president de la formació i síndic d’Aran, Carlos Barrera, i el secretari general de la formació, Luis Carlos Medina, van fer públic un comunicat en què indiquen que el partit ha estat sempre “plural, transversal i moderat” i hi afegeixen que en els darrers temps hi ha hagut un “canvi de paradigma” que ha creat una “situació política inestable i sovint impossible de predir a Europa, Espanya, Catalunya i l’Aran”.

Per això conclouen sobre el referèndum de l’1-O que “ningú pot trobar respostes categòriques” a les preguntes que genera i encara menys amb “els diferents corrents de pensament que conviuen dins la societat i el partit”.

És per això que en el comunicat s’acaba afirmant que el partit dona “llibertat” als seus afiliats per fer “el que considerin oportú en l’exercici dels seus drets i i les seves llibertats individuals, fonament de la democràcia”.

Amb aquest pronunciament es fa palesa la divisió dins aquesta formació aranesa, que ara té el govern del territori i que és habitual aliat del PDeCAT.

La Val d’Aran viu aquest referèndum i el procés independentista amb menys intensitat que Catalunya i, més aviat, amb més recel que suport.

No obstant això, aquesta mateixa setmana un grup de destacades personalitats araneses van consensuar l’anomenat Manifest de Les, que reclama a les institucions de la Val d’Aran que es comprometin més en el referèndum d’independència. Entre aquests també hi ha membres de CDA a títol individual, atès que com a partit encara no s’havien pronunciat. El manifest també reclama als representants de Catalunya que s’escoltin i s’acceptin les decisions dels aranesos i els resultats que l’1-O doni en aquest territori del Pirineu. I és que la llei d’Aran, que en regula el seu funcionament, té reconegut el dret a l’autodeterminació.

LA FRASE

Hi ha una situació política inestable i impossible de predir a Europa, Espanya, Catalunya i l’Aran
Carlos Barrera
President de CDA i síndic del Conselh Generau d’Aran


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA