Política

França

L’amenaça terrorista

Reinserció fallida

Un any després d’haver-ne obert les portes, el govern francès tanca el primer centre de desradicalització gihadista

La falta de col·laboració de ciutadans i d’administracions locals contribueix al fracàs de la iniciativa

Un dels interns tenia vincles amb un dels atacants del Bataclan i va intentar viatjar a Síria dues vegades

“Ningúa Europa té a les mans una vareta màgica. Desradicalitzar és una tasca complexa”, diu una experta

Els ser­veis d’intel·ligència fran­ce­sos con­tro­len més de 18.500 per­so­nes resi­dents a França pels seus pos­si­bles vin­cles amb el ter­ro­risme giha­dista. Davant d’aquesta amenaça interna, l’ante­rior govern soci­a­lista va fer de la lluita con­tra la radi­ca­lit­zació una de les seves pri­o­ri­tats. El setem­bre del 2016, l’ales­ho­res pri­mer minis­tre, Manuel Valls, va anun­ciar la cre­ació de tretze cen­tres de des­ra­di­ca­lit­zació, però només un va obrir les por­tes de manera expe­ri­men­tal. Un any després, aquesta ins­tal·lació ja ha estat tan­cada. Això ha fet que les polítiques fran­ce­ses en con­tra de l’adoc­tri­na­ment i a favor de la rein­serció siguin cri­ti­ca­des pels seus escas­sos resul­tats.

Situat a la loca­li­tat de Beau­mont-en-Véron, a la vall del Loira, el cen­tre de Pon­tourny va començar a fun­ci­o­nar el setem­bre de l’any pas­sat. Tenia una plan­ti­lla de 27 emple­ats i podia aco­llir un màxim de 25 per­so­nes temp­ta­des pel giha­disme. Els interns havien de ser joves d’entre 18 i 30 anys que no hagues­sin estat con­dem­nats per ter­ro­risme però en els quals s’hagués detec­tat una radi­ca­lit­zació inci­pi­ent. La seva estada era voluntària, rebien assistència psi­cològica i seguien un pla pedagògic basat en l’allu­nya­ment i la rein­serció ciu­ta­dana i pro­fes­si­o­nal. Cap dels joves, però, no va seguir el pro­grama fins al final. De fet, el cen­tre només va aco­llir-ne 9 i va que­dar buit al febrer. El 28 de juliol el govern va anun­ciar-ne el tan­ca­ment defi­ni­tiu.

Informe crític

“Com que el cen­tre fun­ci­o­nava sota la base del volun­ta­riat, la majo­ria dels pre­fec­tes [els repre­sen­tants de l’Estat a les regi­ons] no van col·labo­rar-hi i no van enviar-hi resi­dents”, asse­gura en decla­ra­ci­ons a El Punt Avui la sena­dora eco­lo­gista Est­her Ben­bassa, que, jun­ta­ment amb la con­ser­va­dora Cat­he­rine Tro­endlé, va publi­car el 12 de juliol un extens informe –i força crític– sobre les polítiques de lluita con­tra la radi­ca­lit­zació a França.

A més de l’escassa col·labo­ració de les admi­nis­tra­ci­ons ter­ri­to­ri­als, el cen­tre de Pon­tourny va tenir llas­trat el seu fun­ci­o­na­ment pel rebuig que va rebre de l’alcalde i dels habi­tants de Beau­mont-en-Véron. Una opo­sició que va accen­tuar-se pels epi­so­dis polèmics pro­ta­go­nit­zats per alguns dels seus inte­grants. Durant un dels per­mi­sos de sor­tida, Mus­tafa S., de 24 anys, va ser detin­gut durant una ope­ració anti­ter­ro­rista al seu domi­cili en una loca­li­tat pro­pera a Estras­burg, al nord-est de França. Uns mesos abans d’haver entrat al cen­tre, havia inten­tat viat­jar a Síria dues vega­des i havia man­tin­gut estrets lli­gams amb un dels kamika­zes de la sala Bata­clan. “Després dels atemp­tats del 2015, el govern va acce­le­rar la seva estratègia de lluita con­tra la radi­ca­lit­zació i va anun­ciar amb certa pre­ci­pi­tació mesu­res com­ple­mentàries”, cri­ti­quen Ben­bassa i Tro­endlé en el seu informe. D’aquesta manera, van posar-se en marxa ini­ci­a­ti­ves com el cen­tre de Pon­tourny o les uni­tats de des­ra­di­ca­lit­zació a les pre­sons. Des­ti­nada a con­tro­lar els pre­si­di­a­ris que pre­sen­tes­sin un nivell de fona­men­ta­lisme més ele­vat, la ini­ci­a­tiva va ser aban­do­nada després que dos vigi­lants de la presó d’Osny (regió pari­senca) fos­sin agre­dits amb un punyal. “Quan reu­nim mol­tes per­so­nes radi­ca­lit­za­des en un mateix espai, acaba con­ver­tint-se en una epidèmia”, afirma Ben­bassa, que cri­tica també l’ele­vat cost econòmic d’impul­sar grans infra­es­truc­tu­res.

L’Estat francès va des­ti­nar l’any pas­sat 8 mili­ons d’euros a sub­ven­ci­o­nar asso­ci­a­ci­ons espe­ci­a­lit­za­des en la lluita con­tra la radi­ca­lit­zació i el cen­tre de Pon­tourny va supo­sar una inversió de 2,5 mili­ons. “Nom­bro­ses per­so­nes han creat asso­ci­a­ci­ons vin­cu­la­des a la pre­venció de la radi­ca­lit­zació per rebre fons de l’Estat”, asse­gura la sena­dora eco­lo­gista, que denun­cia l’escàs con­trol públic. De fet, el direc­tor d’una asso­ci­ació de Niça que col·labo­rava amb l’admi­nis­tració en tas­ques de des­ra­di­ca­lit­zació va ser impu­tat a l’abril per vio­lació i per “pràctica il·legal de la medi­cina”. I tres pares de giha­dis­tes estan sent inves­ti­gats per haver enviat diners d’una asso­ci­ació als seus fills, que són a Síria.

“La des­ra­di­ca­lit­zació és un miratge. El govern francès ha cai­gut en l’error de pen­sar que els joves radi­cals eren com els adep­tes d’una secta”, explica Ben­bassa, que acon­se­lla reem­plaçar el terme “des­ra­di­ca­lit­zació” per lluita con­tra l’adoc­tri­na­ment o inserció social. “Acos­tu­men a ser joves amb pro­ble­mes psi­cològics greus. Així que cal trac­tar cada cas de manera indi­vi­dual”, afirma la sena­dora eco­lo­gista, que reco­mana al govern francès d’ins­pi­rar-se en els dis­po­si­tius posats en pràctica a Dina­marca i Ale­ma­nya.

“Ningú a Europa té una vareta màgica. La des­ra­di­ca­lit­zació és una tasca com­plexa”, diu Muriel Dome­nach, secretària gene­ral del Comitè Inter­mi­nis­te­rial de la Pre­venció de la Radi­ca­lit­zació, en una entre­vista a L’Express. A la tar­dor es reu­nirà un comitè inter­mi­nis­te­rial per valo­rar noves ini­ci­a­ti­ves, com ara “crear estruc­tu­res de petita talla per vigi­lar per­so­nes sota con­trol judi­cial”, diu. A França hi ha 2.600 joves i 800 famílies sota el segui­ment dels pro­fes­si­o­nals de la pre­venció del radi­ca­lisme giha­dista.

18.500
persones
són controlades pels serveis d’intel·ligència francesos pels seus possibles vincles amb el terrorisme gihadista.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.