Política

Cop islamista a Barcelona

Barcelona era l’objectiu de tres furgons bomba

El pla originari dels terroristes era fer volar els vehicles en tres punts de la capital de Catalunya

La policia analitza si entre la runa hi ha restes d’un altre terrorista

Abouyaaqoub, encara fugit

Circular carregats de bombones convertides en explosius, per l’AP-7, des d’Alcanar fins a Barcelona, on haurien fet explosió, és la que hauria estat la macabra comitiva de la mort formada pel grup terrorista que dimecres a la nit treballava en la preparació “imminent” d’un macroatemptat múltiple a la capital de Catalunya. Però va explotar la casa d’Alcanar, on preparaven els furgons bomba. El fet que la cèl·lula gihadista disposés de tres vehicles de càrrega de grans dimensions i més de cent bombones de butà fa pensar que el seu pla era fer explotar les tres furgonetes en tres llocs diferents de la ciutat. S’especula molt sobre quins haurien pogut ser aquest indrets, llocs d’interès turístic i de molta concurrència de gent, però fins ara no s’ha confirmat cap dels objectius amb què els terroristes treballaven.

Ahir, dels plans de la cèl·lula terrorista, en va donar detalls nous el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, que en una roda de premsa restringida a la premsa estrangera –desplaçada aquests dies a Barcelona– va explicar que gràcies a la informació recollida fins ara se sap que els terroristes “estaven preparant explosius per actuar amb imminència a Barcelona”. El màxim responsable de la policia catalana va detallar que la voluntat dels terroristes gihadistes era cometre “un o diversos atemptats a la ciutat de Barcelona” i, en aquest sentit, el diversos cal acotar-lo a tres, perquè aquest era el nombre de furgonetes que tenien.

A Alcanar, els terroristes hi treballaven des de feia mesos, i durant aquest temps van estar emmagatzemant bombones de butà, fins a superar el centenar, i treballant amb un material utilitzat per Estat Islàmic per fabricar explosius, l’acetilè i el triperòxid de triacetona (TATP). La preparació de les bombes estava molt avançada i la seva càrrega a les furgonetes havia de ser imminent perquè els vehicles van ser llogats la setmana passada i el grup de terroristes va marxar de Ripoll el dimarts, el dia abans que es produís la gran explosió a Alcanar.

En aquest relat de fets hi ha de jugar un paper transcendental el que hagi pogut declarar als Mossos d’Esquadra Mohamed Houli Chemlal, ferit a l’explosió d’Alcanar i detingut amb posterioritat en descobrir-se la vinculació de la casa amb la trama terrorista. Houli Chemlal es troba en aquests moments sota custòdia policial i no serà fins dimarts que passarà a disposició judicial del jutge de l’Audiencia Nacional encarregat de la investigació, Jesús Alonso. Aquell dia també seran presentats davant el jutge les tres persones detingudes a la vila de Ripoll.

La investigació policial continua centrada en la minuciosa neteja de la runa acumulada a l’edifici d’Alcanar, on els Mossos busquen indicis que els permetin acabar de tancar el cercle sobre la cèl·lula gihadista. No només això, sinó que no es descarta que entre la runa de l’edifici hi hagi encara amagades les restes del que podria ser un altre terrorista. Algunes fonts donaven ahir per feta aquesta possibilitat que el major Josep Lluís Trapero no va confirmar ni desmentir. El cap policial sí que va explicar que encara queda molta feina per fer en aquest indret i no va descartar que s’hi puguin fer més troballes reveladores. Trapero va advertir que aquesta feina serà molt lenta, un ritme obligat per la minuciositat de l’operació.

9 individus a Alcanar

De tota la informació recollida fins ara a Alcanar, els Mossos d’Esquadra tenen clar que a l’Ebre s’hi van moure entre 8 o 9 membres de la cèl·lula terrorista. Serien tots menys els tres que han estat detinguts a Ripoll i que, d’entrada, tenen una relació tangencial amb la resta del grup. Aquests tres són dos germans de dos terroristes morts, un dels quals, Dris Oukabir, nega tenir cap relació amb els fets i assegura que el seu germà Mussa li va robar el passaport que es va trobar en una furgoneta, mentre que el tercer és Salh El Kabir, propietari d’un locutori de Ripoll on els germans Oukabir haurien comprat algun bitllet per desplaçar-se al Marroc. La dona d’El Kabir va defensar amb vehemència la llibertat del seu home divendres passat, quan va ser detingut pels Mossos d’Esquadra a casa seva.

Dels nou erroristes que es van moure a l’entorn de la casa d’Alcanar, n’hi ha tres que van ser els encarregats de llogar les furgonetes amb què es volia fer el gran atemptat de Barcelona. Cap d’ells no té antecedents en matèria terrorista, segons va reconèixer el mateix Trapero.

Tampoc tenia antecedents l’imam de la mesquita de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, si bé va tenir problemes amb la justícia per una qüestió d’estrangeria que el va portar a la presó de Castelló. També se sap que havia tingut relació amb un implicat en els atemptats de l’11-M de Madrid.

Viatges a l’estranger

Una altra de les línies que la investigació té oberta és la que tracta de determinar l’objecte dels viatges a Bèlgica que va fer l’imam Es Satty al principi de l’any passat, i de l’estada a Zuric que van fer Yousef Aallaa i Mohamed Hychami al desembre passat, segons va explicar la prema Suïssa.

On ahir no hi havia novetats és en la recerca del principal sospitós d’haver conduït la furgoneta homicida per Barcelona, Younes Abouyaaqoub, contra el qual hi ha dictada una ordre de crida i cerca internacional. En el territori català, els Mossos d’Esquadra han muntant fins a 800 punts de control.

LES DATES

15.08.17
va ser el dia
de la Mare de Déu d’agost i van marxar de Ripoll diversos integrants de la cèl·lula terrorista.
16.08.17
dimecres,
a última hora de la nit, es va produir la gran explosió a la casa d’Alcanar, on hi havia els explosius.

La clau de la identificació

Els Mossos d’Esquadra han visit, des de dijous passat, hores i més hores de cintes de vídeo a la recerca d’imatges que els permetin seguir el rastre dels terroristes a Barcelona i identificar-los, sobretot el conductor de la furgoneta que va envestir els vianants a la Rambla. Una sèrie d’imatges obtingudes de comerços a tocar del mosaic de Miró, on es va abandonar la furgoneta, han servit per identificar-ne el conductor, que tot apunta que va ser el fugit Younes Abouyaaqoub. Els Mossos també visualitzen les imatges de l’avinguda Diagonal on un cotxe es va saltar un control policial per determinar qui era el conductor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona