Política

Macron aclareix les funcions de la primera dama francesa

El president publica una carta de transparència sobre les tasques de la seva esposa

El mandatari vol apaivagar així les crítiques en contra de la concessió d’un estatus oficial

Fumata blanca per a Brigitte Macron. El Palau de l’Elisi va anunciar ahir quines seran les funcions que exercirà la primera dama francesa. Amb la publicació d’una “carta de transparència”, el president Emmanuel Macron, de 39 anys, intenta apaivagar les nombroses crítiques sorgides recentment envers la seva voluntat inicial de concedir un càrrec oficial a la seva esposa. Una petició en línia iniciada a mitjan juliol ja ha recollit més de 300.000 signatures en contra de la concessió de l’estatus de primera dama a Brigitte Macron, de 64 anys.

Durant la campanya presidencial, el candidat Macron va prometre que introduiria l’estatus de la primera dama en la Constitució. D’aquesta manera, volia “posar fi a la hipocresia francesa” de no definir les funcions de les esposes dels presidents. Finalment, el dirigent centrista complirà a mitges la seva promesa, ja que el document publicat ahir no modificarà cap llei. Brigitte no percebrà cap sou ni dietes, ni tampoc disposarà d’un pressupost específic.

Segons la carta de transparència, les funcions principals de l’esposa del president francès es concentraran en les tasques de representació durant les trobades internacionals. També participarà en iniciatives promogudes per primeres dames a favor de “la lluita contra el canvi climàtic o la violència soferta per les dones o els infants”.

Aquestes tasques són força similars a les que ja van fer Bernadette Chirac i Carla Bruni. I no deixen de tenir una certa connotació masclista, ja que algunes d’elles recorden les d’una mestressa de casa, per exemple, “la supervisió de les visites oficials al Palau de l’Elisi”.

La decisió del president Macron d’aclarir el rol de Brigitte s’emmarca en la seva voluntat de millorar la confiança dels ciutadans respecte a la classe política.

Consellers

A mitjan agost, els diputats del seu partit, La República en Marxa, van aprovar una llei anticorrupció que prohibeix utilitzar familiars com a assistents parlamentaris, entre altres mesures. No obstant això, l’oposició acusa el president de no haver estat prou ambiciós ni transparent. L’Elisi va anunciar ahir que Brigitte tindrà solament dos consellers. Però només l’administració del correu de la primera dama comporta que almenys cinc persones es dediquin de manera exclusiva a respondre a les 150 cartes diàries que rep. Tampoc es va detallar ahir quin serà el cost de tots els seus consellers, secretaris i guardaespatlles. En el cas de Carla Bruni, l’esposa de Nicolas Sarkozy, aquest era de 600.000 euros anuals.

Al rescat del cap d’estat

L’anunci de la carta de transparència sobre la primera dama es produeix tres dies després de la publicació d’una entrevista de Brigitte Macron a la revista Elle. Tot i que el president francès s’ha mostrat molt curós pel respecte de la seva vida privada durant les vacances que ha passat a Marsella –el 15 d’agost va denunciar un paparazzi–, Macron no dubta a utilitzar la popularitat de la seva esposa. Vint-i-quatre anys més gran que ell, Brigitte es va enamorar d’Emmanuel quan aquest només tenia 16 anys. Llavors, ella ja estava casada, tenia dos fills i era la seva professora de literatura a l’institut La Providence d’Amiens. Aquesta història d’amor poc habitual va omplir l’any passat les portades de les revistes del cor franceses i va servir perquè el llavors ministre d’Economia esdevingués cada vegada més popular. La presència de Brigitte en els mítings del seu marit va resultar constant. Ara, cent dies després de l’inici del mandat del dirigent centrista, només el 36% dels francesos es declaren satisfets de la seva acció govern. Per això, la primera dama va concedir una entrevista a una de les revistes femenines més populars a França. Així, Brigitte va sortir al rescat del president Macron.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona