Política

pacte antigihadista

El PP insta els observadors a firmar el pacte antigihadista

Zoido s’obre a permetre l’accés dels Mossos a Europol a petició del PDeCAT i ERC

Podem i els grups catalans celebren la unitat i es reafirmen a no subscriure l’acord ideat pel PP i el PSOE el 2015

La primera reunió en què el pacte antigihadista va obrir la porta a ERC i el PDeCAT –i el PNB– amb cadires com a observadors entre firmants va servir per enviar la imatge d’unitat política després dels atemptats a Barcelona i Cambrils, però va acabar amb un prec del PP: que els observadors nous i els antics –Podem– firmin l’acord patrocinat pel PP i el PSOE el febrer del 2015. Tot i ser el seu debut, però, el PDeCAT i ERC –amb l’aval d’En Comú Podem– van aconseguir arrencar al ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, la promesa d’explorar l’accés dels Mossos a Europol en el combat del terrorisme.

Sota la batuta del ministre Zoido, que no va fer la primera compareixença sobre els atemptats fins al dissabte des de Madrid –donant per “desarticulada” la cèl·lula– després d’assistir in situ al guiatge investigador dels Mossos els primers dies, el pacte antiterrorista es va reunir amb la singularitat inèdita de tenir més observadors (Podem, ERC, el PDeCAT i el PNB) que firmants (el PP, el PSOE i Ciutadans). Obviant la paradoxa, Zoido va subratllar que l’important de la jornada era detenir l’autor –a aquella hora Younes Abouyaaqoub encara no havia estat abatut pels Mossos– i “mantenir una posició unitària contra el terrorisme”.

El que va trobar Zoido ahir, però, va ser un front català nou –Ciutadans, signant, no ho havia exigit en cap cita precedent– perquè els Mossos tinguin ple accés a tota la informació i facin el paper de policia integral en col·laboració directa amb Europol contra el terror gihadista.

En nom del debutant PDeCAT, el portaveu al Congrés, Carles Campuzano, advertia que els Mossos “han demostrat una vegada més que són capaços de fer front al terrorisme, però necessiten participar directament de l’accés a la informació de les policies europees”. “Hem valorat el fet que hi hagi hagut unitat d’acció i coordinació i lleialtat institucional, i el que cal és que tots aquells compromisos que té pendents el govern espanyol pel que fa, per exemple, a situar els Mossos d’Esquadra en l’Europol, es concretin”, es va sumar a l’exigència el portaveu d’ERC, Joan Tardà. El clam el va completar Xavier Domènech (En Comú Podem) lloant “la col·laboració de forces policials i cossos de seguretat i l’actuació de tots els serveis d’emergència” com a “exemplar”. “Això s’ha de seguir intensificant i millorant”, va insistir.

Agraïment als Mossos

Que Zoido explorarà el prec català de l’accés dels Mossos a Europol ho va desvelar Campuzano, perquè Zoido es va limitar a fer una declaració en què no va admetre preguntes. En la seva al·locució, Zoido sí que va voler destacar la “coordinació” i les “relacions fluïdes” en els aspectes “tècnic i polític” dels executius i de les policies catalana i espanyola en el dispositiu desplegat després dels atemptats, va adreçar un agraïment d’elogi als Mossos i va animar a secundar plegats la manifestació de dissabte a Barcelona. El seu missatge arriba 48 hores després d’un xoc de versions que Zoido va iniciar donant per “totalment desarticulada” una cèl·lula que tenia un fugitiu i que li va costar el desmentiment fulminant dels Mossos i del conseller Joaquim Forn. “Aparcar les nostres diferències i unir-nos és la millor manera de combatre el terrorisme”, va sentenciar Zoido.

El ministre reobrirà la porta a ERC i el PDeCAT a una futura cita, però amb un matís: “Seria molt positiu que en la pròxima reunió de la comissió de seguiment poguessin subscriure el pacte els partits que formalment encara no ho han fet.” La gran reticència dels no firmants és la reforma del Codi Penal que el 2015 va sorgir del pacte i que, en un dels seus punts, instaura a Espanya la cadena perpètua batejada com a “presó permanent revisable”.

LES FRASES

Seria molt positiu que en la pròxima reunió el poguessin subscriure els partits que no ho han fet
Juan Ignacio Zoido
ministre de l’interior
Els Mossos són capaços de fer front al terrorisme i necessiten accés a la informació de policies europees
Carles Campuzano
portaveu del pdecat al congrés

Reunió amb els cònsols

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría; el ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis; el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, i la secretària d’Afers Exteriors de la Generalitat, Maria Badia, es van reunir ahir amb els cònsols dels països amb víctimes mortals i ferits en els atemptats de Barcelona i Cambrils. En la trobada, que es va allargar més de mitja hora, hi van ser presents 22 cònsols de països que tenen en aquests moments morts confirmats i ferits en hospitals, i vuit més amb ferits donats d’alta. “Treballem de manera intensa per les víctimes, tant espanyoles com d’altres països. Imprescindible el suport de tots”, va manifestar Sáenz de Santamaría en un missatge a Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts