Política

Cop islamista a Barcelona

Crida a treballar plegats per la integració

La comunitat musulmana surt al carrer en defensa de l’islam i reclama canvis a les institucions per posar fi al radicalisme

Ha iniciat contactes amb el govern per analitzar què ha fallat

La comunitat musulmana va tornar ahir a sortir al carrer per condemnar els atemptats terroristes de Barcelona. Se senten doblement obligats a expressar el seu dolor perquè han resultat ferits “com a catalans i també com a musulmans”.

Aquesta vegada, però, el col·lectiu va anar més enllà del missatge de condol i va reclamar un exercici “d’autocrítica” a tots els estaments de la societat per tal de solucionar el que –admeten– ha esdevingut “un veritable problema” que no s’ha d’amagar: “el fet que un jove nascut o arribat des de petit a Catalunya es rebel·li contra el país i el més preuat que té”, van alertar a través de la lectura del manifest a la plaça Catalunya. Ho van fer moments abans de sortir en direcció al punt de la Rambla on el terrorista Younes Abouyaaqoub va abandonar la furgoneta després d’atropellar-hi mortalment tretze persones.

Les entitats reconeixen que l’atemptat terrorista protagonitzat per joves que han estat majoritàriament educats a Catalunya demostra que “alguna cosa ha fallat” en el sistema que ara cal analitzar. Conèixer el perquè i el com es van radicalitzar és un dels objectius ara de la comunitat musulmana, per la qual cosa reclama que el treball es faci de manera conjunta entre totes les institucions, els governs i les entitats socials i culturals del territori. “Cal canviar moltes coses que creiem que no s’adapten als temps que corren”, assenyalen en el manifest. Miriam Hatibi, membre de la Fundació Ibn Battuta, sense voler entrar a detallar quins canvis cal introduir, confirmava després de la lectura del manifest que ja s’han iniciat contactes amb la Generalitat per treballar plegats. “Hi ha molt bona disposició”, va indicar. Els canvis i les reformes, els comunicaran primer en aquesta reunió que podria celebrar-se els pròxims dies. De moment, ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja va rebre al Palau de la Generalitat diversos representants de la comunitat musulmana quan va acabar la manifestació. A la trobada, també hi va assistir el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, present en la manifestació, i la consellera de Governació, Meritxell Borràs, així com el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell.

A les set de la tarda, poc després de la lectura del manifest i entre crits de “L’islam és pau i amor”, “No som terroristes, som musulmans” i “No en el meu nom”, unes 2.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, van baixar per la Rambla per demostrar un total rebuig a un atemptat que els ha tocat de ple, per la qual cosa ahir també expressaven la seva convicció que “Catalunya sabrà respondre contra els atacs islamòfobs i xenòfobs”. La marxa va arribar a dos quarts de nou del vespre al mosaic de Miró de la Rambla, on es va aturar la furgoneta durant l’atropellament massiu, per dipositar un ram de flors. Al llarg del recorregut van ser moltes les persones que, a peu de carrer o des del balcó de l’hotel, rebien amb aplaudiments i abraçades els manifestants, que alhora no podien amagar l’emoció en els rostres davant la resposta de la ciutadania.

La CUP, de manifestació

La marxa d’ahir va rebre el suport de representants institucionals com ara la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els tinents d’alcalde Gerard Pisarello i Jaume Collboni, i diputats i diputats al Congrés com ara Joan Tardà i Gabriel Rufián (ERC), Meritxell Batet (PSC) i Carles Campuzano (PDeCAT), un suport que es repetirà en la manifestació de dissabte i a la qual finalment també assistirà la CUP, tal com ha decidit el secretariat nacional.

LES FRASES

Hem de fer una autocrítica tots. No és normal que uns joves que s’han criat a Catalunya s’acabin rebel·lant contra el seu país i la seva ciutat

LA XIFRA

Alguna cosa no està funcionant i hem d’esbrinar què ha passat
Mohamed Chaib
president de la fundació ibn battuta
2.500
persones
es van manifestar ahir en senyal de rebuig a l’atemptat terrorista i en defensa de l’islam.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona