Política

terrorisme

investigació

Sospitós viatge a França just abans dels atemptats

Dos dels terroristes de Ripoll van fer un trajecte “extremament ràpid” a París el cap de setmana previ als atacs a Barcelona i Cambrils

Les autoritats franceses en desconeixen els motius

Bèlgica, Suïssa, França... No deixen d’incrementar-se les sospites de les connexions internacionals de la cèl·lula gihadista de Ripoll, que va atemptar dijous passat a Barcelona i Cambrils, i va provocar la mort de quinze persones i més de cent ferits.

Tot i que el govern francès va assegurar inicialment que aquest grup actuava només a Catalunya, cada vegada hi ha més indicis que indiquen que aquest podia mantenir vincles amb d’altres terroristes de la resta d’Europa. El ministre de l’Interior francès, Gérard Collomb, va confirmar ahir al matí que l’autor de l’atropellament a la Rambla i un altre dels terroristes havien viatjat a París el cap de setmana abans dels atemptats. Aquest sospitós viatge a França s’uneix a la inquietant estada el 2016 que l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, presumpte cervell del grup, va fer a Vilvoorde, una localitat de la perifèria nord de Brussel·les.

El desplaçament a París va consistir en “un viatge d’anada i tornada extremament ràpid entre Catalunya i França”, va assegurar ahir Collomb en una entrevista a l’emissora de ràdio RMC. El mateix Audi A3 amb què van perpetrar l’atemptat de Cambrils va ser captat el 12 d’agost per excés de velocitat en un radar de la regió parisenca. Els seus tripulants es van allotjar la nit del dissabte al diumenge en un hotel a la perifèria sud de París. Es van desplaçar al centre de la capital francesa per anar a comprar en uns grans magatzems. Segons la cadena de televisió BFMTV, Younes Abouyaaqoub, autor de l’atemptat de la Rambla, viatjava en aquest vehicle. Ho feia acompanyat d’un altre dels membres de la cèl·lula de Ripoll.

“Ara hem vist el que tramaven, però no coneixíem aquests individus. Eren exclusivament espanyols”, va declarar el ministre de l’Interior francès. Collomb, que es reunirà avui a París amb el seu homòleg espanyol, Juan Ignacio Zoido, també va precisar que “és massa aviat” per conèixer els motius d’aquest viatge exprés a París. Per què dos dels terroristes de Ripoll es van desplaçar a París cinc dies abans dels atemptats? Amb qui es van trobar a la capital francesa?

Els interrogants també planegen sobre l’estada, el 2016, de l’imam de Ripoll a les localitats belgues de Diegem i Vilvoorde, una petita ciutat de la banlieue de Brussel·les, d’on han sortit nombrosos combatents del mal anomenat Estat Islàmic. Durant uns quants mesos, Es Satty va estar-hi buscant feina com a imam, però no parlava ni francès ni flamenc i la seva actitud va resultar sospitosa. Segons un columnista del diari flamenc Het Nieuwsblad, les autoritats catalanes van assegurar aleshores a la policia belga que no tenien cap informació sospitosa sobre aquest imam. Poques setmanes després dels atemptats de Brussel·les del març de l’any passat, Es Satty va tornar a Catalunya.

L’alcalde de Diegem va reconèixer ahir a Rac1 que aquesta marxa s’havia produït després que preguntessin a l’imam de Ripoll pels seus antecedents i aquest no sabés què respondre. Això va fer sospitar la policia belga. Unes sospites que, segons el diari Het Nieuwsblad, aquesta va transmetre a la policia espanyola. Quins contactes va mantenir l’imam de Ripoll durant els mesos que va passar a Bèlgica?

L’últim interrogant dels vincles internacionals es troba a Suïssa. Un dels dotze terroristes va estar Zuric el desembre de l’any passat. Almenys “es va allotjar durant una nit en un hotel”, va declarar ahir la portaveu de la policia federal suïssa, Cathy Maret. Aquest viatge al centre d’Europa té alguna relació amb els atemptats de dijous passat? La incertesa predomina sobre les possibles connexions internacionals de la cèl·lula de Ripoll.

LES FRASES

Ara hem vist el que tramaven, però no coneixíem aquests individus. Eren exclusivament espanyols

LA DATA

Un viatge d’anada i tornada extremament ràpid entre Catalunya i França
Gérard Collomb
Ministre de l’Interior francès
12.08.17
és el dia
que els terroristes de Ripoll van viatjar a França, on van estar només el cap de setmana.

La divisió Generalitat-Estat preocupa França

L’ampli dispositiu desplegat pels Mossos d’Esquadra després dels atemptats de Barcelona i Cambrils ha estat celebrat també en l’àmbit internacional. Nombrosos corresponsals estrangers els han felicitat per la seva bona gestió de la informació. La gendarmeria francesa ha penjat inclús en el seu compte de Twitter una fotografia dels Mossos d’Esquadra per homenatjar-los. Un fet que no deixa de ser anodí tenint en compte el centralisme francès. Malgrat aquestes felicitacions per la bona actuació de la policia catalana, la premsa francesa s’inquieta per la divisió entre la Generalitat i el govern espanyol davant de l’amenaça terrorista.

Les principals capçaleres franceses, com Le Monde, Le Figaro i Libération, s’han fet ressò dels malentesos entre el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i el conseller, Joaquim Forn, per anunciar la desarticulació de la cèl·lula de Ripoll. Zoido la va donar per desactivada divendres, en contra del parer de la policia catalana, i també que, dilluns, s’abatés Younes Abouyaaqoub, autor de l’atropellament mortal a Barcelona. Els rotatius també critiquen la posició de la CUP i la falta d’unitat inicial respecte a la manifestació de dissabte que ve a Barcelona, a la qual els anticapitalistes finalment se sumaran, tot i que no han decidit com. El diari digital francès Atlantico, proper a la dreta francesa, s’atrevia ahir a comparar Barcelona amb Molenbeek, la localitat belga considerada “el niu dels gihadistes”. A més, es mostrava alarmat pel fet que ningú hagués sospitat abans per la concentració de bombones de butà a l’apartament d’Alcanar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona