Política

Procés sobiranista

Suport municipal al referèndum

Més de 150 consistoris de la demarcació, amb Girona al capdavant, fan costat a la convocatòria de l’1-O

Un terç ajornen el suport o la col·laboració en espera d’analitzar-ne les implicacions jurídiques

Més de 150 municipis gironins van palesar ahir la seva adhesió a la convocatòria del referèndum d’autodeterminació de l’1-O, amb la capital, Girona, al capdavant. L’alcaldessa, Marta Madrenas, va ser de les més matineres, amb la signatura d’un decret i una declaració institucional en vídeo fent una crida a la participació “com a via d’expressió democràtica”. El PSC, que ja havia manifestat reiteradament que no posaria “pals a les rodes”, no es va manifestar ahir, per bé que la portaveu de Cs, Míriam Pujola, ahir, ja els instava a sortir del govern municipal i la portaveu del PP, Concepció Veray, ha convocat la premsa aquest matí per analitzar la situació. Més d’una quinzena d’ajuntaments del Gironès, amb Salt, Cassà, Llagostera, Bordils i Sarrià com a suports destacats, van tirar endavant la signatura d’un decret que a Celrà va ser ratificat a la tarda per tots els regidors del ple. També a Verges o Torroella de Montgrí el decret es va sotmetre a consideració de la resta de membres del ple.

En contraposició a la posició de Madrenas, l’Ajuntament de Figueres ahir va optar per “no informar ni comunicar” sobre el tema. Malgrat això, una cinquantena de consistoris de l’Alt Empordà també van signar el decret o, com a mínim, van comunicar a la Generalitat que cediran espais per a la instal·lació de les urnes, amb les adhesions rellevants de Roses, Llançà, Castelló, la Jonquera, Peralada, Port de la Selva i Cadaqués.

Municipis importants

També hi va haver decrets d’alcaldia favorables a les altres capitals de comarca: Ripoll, Olot, Banyoles, la Bisbal, Puigcerdà –amb adhesió de tots els portaveus municipals– i Santa Coloma de Farners, on l’acte de signatura es va fer al vespre amb un acte davant l’ajuntament amb la majoria dels regidors i obert als veïns. Dos dels tres municipis osonencs que pertanyen a la demarcació, Viladrau i Vidrà, també avalen la convocatòria.

Entre la resta de poblacions destacades on hi haurà decret també hi ha Tossa, Palafrugell, Palamós i Torroella. En d’altres, com ara Sant Feliu de Guíxols i Calonge-Sant Antoni, els alcaldes van comunicar al govern de la Generalitat que no hi ha problema per fer servir espais municipals com a seu de les votacions, per bé que van eludir signar el decret (a la ciutat guixolenca hi ha el PSC al govern i a Calonge, a més dels socialistes, el PP). A Castell-Platja d’Aro, on CiU també governa amb el PSC, el tràmit s’ajornarà fins a un ple extraordinari, dimarts, en què els vots d’ERC podrien fer prosperar la iniciativa sense suport dels socialistes.

El PSC, a l’expectativa

Cap municipi va expressar ahir la negativa a posar les urnes, per bé que nombrosos ajuntaments del PDeCAT, ERC i independents estaven pendents del parer dels secretaris, i en diversos casos no amagaven la inquietud per les implicacions que la votació pugui tenir sobre els càrrecs municipals. Alguns alcaldes van signar el document deixant al marge la secretaria, per tal de no comprometre els secretaris, per bé que la posició majoritària és que a aquestes alçades “ja no hi ha marxa enrere”.

Cap municipi governat pel PSC tampoc s’ha tancat, de moment, en banda, però era il·lustrativa la posició de l’alcalde d’Ullà, l’únic ajuntament controlat pel PSC al Baix Empordà, que en la mateixa línia lamentava ahir que el govern “passi la pilota” als alcaldes i, malgrat no descartar la celebració del referèndum, avançava que ha demanat un informe jurídic i que volen veure què decideix el Constitucional. A Sales de Llierca, també del PSC, esperaran que la secretària municipal torni de vacances.(Informació elaborada per Emili Agulló, Lurdes Artigas, Núria Astorch, Jordi Casas, Esteve Carrera, Ure Comas, Adam Domènech i Jordi Ferrer)

La CUP registra la butlleta

La CUP va entrar a registre a la Subdelegació del Govern les butlletes del referèndum convocat per l’1 d’octubre. Va ser un acte simultani a les quatre capitals de demarcació per “reafirmar el que va decidir el Parlament”. El regidor de la CUP a Girona Lluc Salellas va explicar que han escollit les subdelegacions perquè “són un símbol” de les institucions de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona